eur:
388.68
usd:
361.76
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Így vadászik az omikron az Egyesült Államokban - a nap hírei

Az ónos eső miatt hétfőn ismét több járásra kiadhatja a legmagasabb fokú riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat. Karácsony másnapján 3 halálos tűzesethez riasztották a tűzoltókat. Az első napon 123 helyszínre kellett kivonulniuk. Több mint 100 ezer kilogramm adomány érkezett az idén a Mikulásgyárba. Az InfoRádió legfontosabb vasárnapi hírei.

Hétfőn ismét többfelé várható ónos eső, így ismét több járásra kiadhatja a legmagasabb fokú riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az ónos eső miatt Békés és Csongrád-Csanád megyére adták ki a harmadfokú figyelmeztetést hétfőre. Budapestre és Pest, megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kérte: indulás előtt mindenki tájékozódjon arról, hogy van-e érvényben meteorológiai riasztás.

Karácsony másnapján 3 halálos tűzesethez riasztották a tűzoltókat. Az első napon 123 helyszínen dolgoztak a tűzoltók, a közúti balesetek mellett lakástüzeket, kigyulladt melléképületeket, égő kazánházakat oltottak, összesen 27 épület égett - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Januártól több gyorsforgalmi út használatáért is fizetni kell. Díjkötelessé válik a többi között az M4-es autóút Abony és Törökszentmiklós-nyugat közötti szakasza és az M30-as autópálya Miskolc-észak és Tornyosnémeti közötti része. Fizetni kell még az M76-os autóút Balatonszentgyörgy és Keszthely-Fenékpuszta közötti, valamint az M85-ös autóút Sopron-kelet és Sopron-észak közötti szakaszának használatáért is.

Több mint 100 ezer kilogramm adomány érkezett az idén a Mikulásgyárba. Volt olyan cég, amely 16 ezer kilogramm élelmiszert adományozott a rászorulóknak. Ez volt a Mikulásgyár elmúlt 17 évének legnagyobb adománya. Az ország egyik legnagyobb gyűjtő akciója 21 napon át tartott nyitva, ezalatt 107 ezer kilogramm adomány érkezett. A beküldött adományokat az Oltalom Karitatív Egyesület és a Magyar Vöröskereszt osztja szét rászorultsági alapon.

Franciaországban már 100 ezer fölé nőtt az egy nap alatt újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma, a járvány kirobbanása óta nem volt példa ilyen magas értékre az országban. A kormány hétfőn vitatja meg, hogy a járványhelyzet súlyosbodása miatt milyen szigorúbb korlátozásokat vezessen be. Jelenleg a védőoltás vagy egy korábbi megfertőződés igazolásával vagy negatív vírusteszt felmutatásával lehet bemenni a legtöbb közösségi térbe, de tekintettel az emelkedő számokra a jövőben ez már nem lesz elegendő.

Izraelben egy hét alatt 85 százalékkal emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma. A szombati ünnepnapon a szokásosnál sokkal kevesebb, közel 37 ezer teszt elvégzésével 760 újabb izraeli bizonyult vírushordozónak, és október óta először két százalék fölé emelkedett a pozitív tesztek aránya. Az elmúlt tíz nap alapján minden új omikronnal fertőzött legalább három másiknak adta át a vírusnak ezt a korábbiaknál sokkal fertőzőbb változatát.

Az Egyesült Államokban már az omikron koronavírus variáns a domináns az újonnan regisztrált esetekben. Országosan a fertőzések csaknem háromnegyedéért felelős, míg egyes régiókban, különösen a keleti part mentén ez az arány a 90 százalékot is eléri. A karácsonyi ünnepek alatt légi járatok százait kellett törölni, miután a személyzet több tagját megfertőzte az omikron variáns. Világszerte több mint 2700 repülő nem indulhatott el a tömeges fertőzések miatt.

Világszerte már csaknem 280 millió ember fertőződött meg a koronavírussal. Egy nap alatt 600 ezer új esetet regisztráltak. A halálos áldozatok száma csaknem eléri az 5 millió 400 ezret. A legtöbb fertőzöttet továbbra is az Egyesült Államokban tartják nyilván. Egyre több helyen a koronavírus omikron nevű mutánsa fertőz, ezért nagyon sok országban ismét szigorítják a beutazás szabályait és korlátozzák a közösségi érintkezést.

A szülőket, az egyházat és a társadalmat is a család támogatására szólította fel Ferenc pápa. A katolikus egyházfő beszédében kijelentette, december 26. a názáreti szent család ünnepe. Jézus családja alázatos és egyszerű volt, Mária és József ugyanúgy szerette és aggódott gyermekéért mint bármelyik más édesanya és édesapa teszi.

Moszkva többféle választ adhat arra, ha az Egyesült Államok és a NATO megtagadja a biztonsági garanciákat Oroszországtól - jelentette ki az orosz elnök. Vlagyimir Putyin egy tv interjúban azt mondta: a lehetőségek kiválasztása a katonai szakértők ajánlásaitól függ. Az elnök kifejtette ugyanakkor: Oroszország arra fog törekedni, hogy a tárgyalásokon kedvező eredmények szülessenek a kérdésben.

90 éves korában elhunyt Desmond Tutu Nobel-békedíjas dél-afrikai anglikán egyházi vezető. Az apartheid-ellenes küzdelem jelképeként következetesen harcolt az igazságosságért, a fehér felsőbbrendűségi rendszer megszűnése után a béke és a megbékélés mellett állt ki. Erőfeszítéseiért 1984-ben Nobel-békedíjat kapott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×