eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Így áll a közvélemény a miniszterelnöki bejelentések egyikéhez - a nap hírei

Jóvátételt ígért az elmúlt 10 évért a most bemutatott programjában Karácsony Gergely kormányfő-jelölt. Már alkalmazható a jövő évi adótörvény több kedvező szabálya. Érkezik az év első tartós hőhulláma.

Kétszer kilenc pontot ismertetett Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt a nemrég elindított 99 Mozgalom kampányeseményén. A Párbeszéd, az MSZP és az LMP által is támogatott kormányfőjelölt az első kilenc pontot úgy összesítette, hogy azok jóvátételt jelentenek az elmúlt tíz évért. Budapest főpolgármestere hangsúlyozta, ezeknek a pontoknak a végrehajtását azonnal el lehet kezdeni, és viszonylag gyorsan végig is lehet vinni. A Párbeszéd társelnöke ezt többségében szociális támogatásokra fűzné fel, amiket elmondása szerint uniós forrásokból finanszírozna. A programban szerepel egyebek között új munka törvénykönyve, közmunkaprogram, álláskeresési járadék biztosítása, rokkant nyugdíjasok kárpótlása, az oktatás átalakítása és az önkormányzatok kárpótlása.

A jövő évi adótörvény több kedvező szabálya már alkalmazható. Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára kiemelte, hogy az Országgyűlés kedden megszavazta a jövő évi adóváltozásokról szóló törvényjavaslatot, számos kedvező rendelkezés azonban már június 10-én hatályba lépett. Bővültek az adómentes jövedelmek, kedvezőbb lett a kutatás-fejlesztés támogatási rendszere. Az energiaellátók már az idei évre alkalmazhatják a kedvező veszteség elszámolási szabályokat, és már idén fehéredhet a kriptopiac is.

A hazai üzletek többsége megfelelően érvényesíti a járványügyi előírásokat. Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese közleményében azt írta, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság két hónapja például a létszámkorlátozások betartását, a vásárlóterek és a bevásárlókocsik folyamatos fertőtlenítését, a vevőknek szánt kézfertőtlenítők kihelyezését kéri számon az üzemeltetőkön. A kormányhivatalok munkatársai eddig csaknem 4 ezer üzletben fordultak meg. a kereskedelmi egységek 13 százalékánál tapasztaltak jogsértést.

Egységesen támogatja a közvélemény a gyermeket nevelő szülők jövedelemadó-visszatérítését - közölte közvélemény-kutatása alapján a Századvég Alapítvány. Orbán Viktor miniszterelnök a héten jelentette be, hogy ha 2021-ben sikerül elérni az 5,5 százalékos gazdasági növekedést, a gyermeket nevelő szülőknek a kormány visszaadja az átlagjövedelem után befizetett személyi jövedelemadót .Az alapítvány telefonos, a felnőtt magyar lakosságot reprezentáló közvélemény-kutatásából kiderült, hogy a megkérdezettek több mint háromnegyede egyetért a tervezett intézkedéssel, és csak a válaszadók 18 százaléka ellenzi azt.

Egyenlő bérezést követel az állami szektorban feladatot teljesítő orvosoknak az LMP. Hohn Krisztina, az ellenzéki párt frakciótagja azt mondta: előremutató és pozitív reformok kellenek az egészségügyben. Hozzátette: vannak olyan magánszolgáltatók, amelyek állami finanszírozásért látnak el betegeket. ezeknek a szolgáltatóknak azonban 2017 óta nem emelkedett a járandóságuk.

Kiterjesztik a Budapest-Lajosmizse vasútvonal fejlesztését a Lajosmizse-Kecskemét szakaszra, így a teljes 142-es vonal megújulhat - közölte a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója. Vitézy Dávid Facebook-oldalán hangsúlyozta: a március 12-én közzétett közbeszerzési felhívás eredménye hamarosan várható. A kormány biztosítja a 740 millió forintot a fejlesztés előkészítésére, tervezésére. A beruházás során villamosíthatják a teljes vonalat, megújulhat a pálya és akadálymentesíthetik az állomásokat.

A tavalyinál jobb szezonra számít az idén a Balatoni Hajózási Zrt. A társaság szezonnyitó ünnepségén elhangzott: a Bahart a járvány előtti idők visszatérésére számít, felújított hajókkal, kibővült menetrenddel és programkínálattal ünnepli a balatoni hajózás 175. évét.V eigl Gábor vezérigazgató elmondta, hogy július 3-ától, a hajózási főszezon kezdetétől már 15 kikötőből indulnak sétahajók, 9 kikötőből bulihajók és 8 kikötőből gyerekhajók.

Egyházművészeti kiállítással nyitotta meg kapuit a közönség előtt a még felújítás alatt álló nagyváradi római katolikus püspöki palota. Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár reményét fejezte ki, hogy az 1762 és 1776 között épült palota visszaszerzése, megnyitása egy gyümölcsöző korszak nyitánya lesz. A Délkelet-Európa és Románia legjelentősebb, legösszetettebb barokk műemlékeként számon tartott palota tulajdonjogát nyolc év pereskedés után, 2004-ben kapta vissza az egyház, ám további 15 évet kellett várnia, míg ténylegesen birtokba vehette az épületet.

Megérkezik a jövő héten az év első tartós hőhulláma - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat. A szervezet Facebook-oldalán azt írta: napos, az ország döntő részén csapadékmentes idő valószínű, és szerdán már általában 30, míg a hétvégén 35 fok közelében alakul a hőmérséklet országszerte. Azt is megjegyezték, hogy a 35 fok közeli értékek miatt az is előfordulhat, hogy akár a napi melegrekordok megdőljenek, amelyek június 20-a körül 37 fok környékén alakulnak.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×