eur:
390.3
usd:
364.19
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Megkezdődött a jövő évi költségvetési tervezet parlamenti vitája - Hírösszefoglaló

Újra megnyílik pénteken a magyar és a horvát határ, megszűnik a karantén-kötelezettség. Lengyelország szombattól nyitja meg határait, Németország és Ausztria jövő héten enyhít tovább a korlátozásokon.

A gazdaságvédelem költségvetésének tartja a jövő évi büdzsét a pénzügyminiszter. Varga Mihály a parlamenti vita kezdetén hangsúlyozta: a javaslat a járványügyi készültség fenntartása mellett is tartalmazza a forrásokat a gyermekes családok támogatásához, a munkahelyek megtartásához és újak létrehozásához. A DK szerint a tervezet azt tükrözi, hogy a kormány képtelen szembenézni az ország valós állapotával. Az MSZP kevesli az egészségügyre, a szociális ellátásokra és munkahelyteremtésre szánt forrásokat. A Jobbik szerint a javaslatból nem derül ki, mire mennyit akar költeni a kabinet. Az LMP úgy látja, hogy a kormány szándékosan mélyíti a társadalmi különbségeket és folytatja az önkormányzatok kivéreztetését, megbüntetését. A Párbeszéd szerint a jövő évi büdzsé vesztesei a magyar emberek lesznek. A költségvetési vita csütörtökön és pénteken is folytatódik.

A feltételes szabadságra bocsátás szigorítását javasolja a kormány, az erről szóló törvényjavaslatot már benyújtották. Varga Judit igazságügyi miniszter elmondta: a javaslat célja, hogy kizárja a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét az emberi élet szándékos kioltásával járó bűncselekmények miatt szabadságvesztésre ítéltek esetében, és a hozzátartozók ellen elkövetett súlyos erőszakos bűncselekmények esetén is. A törvényjavaslattal a kormány célja az, hogy a győri kettős gyermekgyilkossághoz hasonló tragikus eseteket megelőzze.

Újra megnyílik pénteken a magyar és a horvát határ, így már nem kell karanténba vonulniuk azoknak, akik Horvátországba utaznak - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter közösségi oldalán azt közölte, péntektől a magyar és a horvát állampolgárok is korlátozásoktól mentesen utazhatnak a két országba mind a hét közös határátkelőhelyen. Már korábban megnyitották a határt Ausztria, Szlovákia, Csehország, Szlovénia és Szerbia felé, és egyik határnyitás sem okozott negatív fordulatot a vírus terjedésében.

Módosulnak a szavatosság és jótállás szabályai jövőre és jön az e-jótállási jegy. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kiemelte, hogy a kihirdetés előtt álló kormány-, illetve miniszteri rendelet alapján a mostani egy évvel szemben a termék árához igazodó, sávos jótállási időtartamokat vezetnek be. Százezer forintos árig egy, 250 ezer forintig két év lesz a kötelező jótállás, a drágább termékekre három év jár 2021-től.

Egyetértettek a Lánchíd mielőbbi felújításának szükségességében a kormány és a főváros képviselői. A Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár a találkozó után megerősítette, hogy a kormány a fővárosi feladat ellátásához biztosítja a hatmilliárdos támogatást, és ha szükséges, a kormányzati Budapest Fejlesztési Központ kész segítséget adni a beruházási program összeállításához. Fürjes Balázs ugyanakkor úgy vélte: Karácsony Gergely késlekedése milliárdokkal drágítja a Lánchíd felújítását és jelentősen meghosszabbítja a hídlezárás idejét. Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán nem sokkal később azt közölte: a Lánchidat nemzeti kincsnek tekinti a főváros vezetése, ezért akkor is fel fogják újítani, ha - mint fogalmazott- Budapest beleroskad. Szerinte a kormány éppen annyi pénzt készül elvonni Budapesttől, amiből minden egyes évben fel tudnák újítani újra és újra a Láncidat.

Alaptalannak tartja a főpolgármester aggodalmait a jövő évi állami költségvetés Budapestet érintő javaslatairól a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője. Láng Zsolt az InfoRádió Aréna című műsorában azt hangsúlyozta: Budapest mindig kiemelt helyzetben volt az állami költségvetésen belül és csak a működési támogatásban a főváros és a kerületek is több pénzből gazdálkodhatnak 2021-ben, mint ebben az évben. Hozzátette: igaz több szolidaritási adót kell fizetni, de azt sem 100 százalékos mértékben. Korábban Karácsony Gergely főpolgármester súlyos megszorító csomagnak nevezte a jövő évi költségvetést.

A legjobb esetben is 8 százalékos gazdasági visszaeséssel számol idén Magyarország esetében az OECD, a pénzügyminisztérium szerint azonban az elemzés több szempontot figyelmen kívül hagy. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet előrejelzésében két forgatókönyvet is felvázolt, és a kedvezőbb esetben jósol idénre 8 százalékos visszaesést, és 6,3 százalékos munkanélküliséget, jövőre pedig 4,9 százalékos növekedést és ugyanilyen arányú munkanélküliséget. Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár közleménye szerint azonban a jelentés jóval negatívabb, mint a piaci szereplők és a kormány prognózisa.

Romániában továbbra sem lesz a magyarság államilag elismert ünnepe március 15. A román képviselőház nagy többséggel utasította el az RMDSZ kezdeményezését. Ez lehetővé tette volna a magyarlakta települések, az önkormányzatok és intézmények számára, hogy saját költségvetésükből támogassák a március 15-i ünnepségek megrendezését és a munkáltatóknak előírta, hogy igény esetén szabadnapot adjanak magyar alkalmazottaiknak.

Lengyelország szombattól megnyitja határait az Európai Unió tagállamai számára, június 16-tól pedig a nemzetközi légiforgalom is lehetséges lesz a lengyel légtérben. Mateusz Morawiecki miniszterelnök hangsúlyozta: a kormány már részben újraélesztette a gazdaságot és most szükség van a kereskedelmi kapcsolatok minél korábbi helyreállítására az Európai Unióval. Németországban visszavonják hétfőtől a koronavírus-járvány miatt bevezetett határigazgatási szigorításokat. Ausztria június 16-tól 31 ország irányába nyitja meg határait.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×