eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Életbe lépett az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeket segítő támogatás – a nap hírei

Életbe lépett az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeket nevelő családoknak és a felnőtteknek nyújtott támogatás. Az idén még több pénz jut kultúrára - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Meghalt Gesztesi Károly színművész. A nap hírösszefoglalója.

Az év elején életbe lépett az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeket nevelő családoknak és a felnőtteknek nyújtott támogatás - közölte az egészségügyi államtitkár. Horváth Ildikó elmondta: a csomag egyik legjelentősebb eleme a legkorszerűbb technológiák gyermekek esetében 98, felnőtteknél 80 százalékos támogatása. Magyarországon mintegy négyezer család nevel 1-es típusú diabétesszel élő gyermeket.

Az idén még több pénz jut kultúrára - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tájékoztatás szerint 2019-ben 453 milliárd forintot szánt a kormány a területre, ebben az évben pedig ez az összeg elérheti az 578 milliárdot. A tárca arra is felhívja a figyelmet, hogy az előző évekhez képest az idén 500 millióval több támogatást kapnak a budapesti színházak, 30 százalékkal többet a vidéki színházak és a kabinet szeretné folytatni a Liget Budapest Projektet.

Egyre több a tanuló vagy dolgozó fiatal Magyarországon. Rétvári Bence, a KDNP alelnöke az unió statisztikai hivatalára hivatkozva azt írta: míg a se nem tanuló, se nem dolgozó 15 és 29 év közötti fiatalok aránya 2010-ben itthon 17,7 százalék volt, addig 2018-ban ez az arány már csak 12,9 százalék. Magyarországon több mint negyedével, a közösségben összességében hetedével csökkent a nem tanuló és nem dolgozó fiatalok aránya.

A jelenleg ismert forgatókönyvek szerint akár márciusig is elhúzódhat a Fidesz európai néppárti tagságának kérdése. A párt EP-delegációjának vezetője a Magyar Nemzetnek azt mondta: egyelőre nincs hivatalos tudomásuk arról, hogy a néppárti vizsgálóbizottság jelentése elkészült volna. Deutsch Tamás korábban arról beszélt, hogy a Fidesz már januárban dönthet néppárti tagságának sorsáról.

Január 25-én tartja tisztújító kongresszusát a Jobbik. Az ellenzéki párt országos elnöksége egyhangúlag döntött arról, hogy - eleget téve az országos választmány kérésének - a tervezett májusi időpontnál jóval korábbi időpontra hívja össze a múlt novemberben elhalasztott tisztújító kongresszust. Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője megerősítette azt a szándékát, hogy elindul a párt elnöki pozíciójáért.

Ausztriában jelentős többséggel jóváhagyta a Zöldek kongresszusa a Néppárttal alakított kormánykoalíciót. A várhatóan kedden hivatalba lépő új kabinetet a Néppárt elnöke, Sebastian Kurz fogja vezetni, az alkancellár pedig a Zöldek vezetője, Werner Kogler lesz. Az új koalíció célja, hogy Ausztria úttörő szerepet töltsön be Európában elsősorban az éghajlatváltozás területén.

Óva intette Teheránt a megtorlástól az amerikai külügyminiszter azzal kapcsolatban, hogy az amerikai légierő pénteken megölt egy magas rangú iráni katonai vezetőt. Mike Pompeo az egyik iráni televízió csatornának nyilatkozva megismételte: Kászim Szulejmáni olyan támadásokat tervezett, amelyek amerikaiak és irakiak százainak halálához vezethettek volna. A nemzetközi jog súlyos megsértésének minősítette az iráni tábornok megölését az orosz külügyminiszter. Közben az Egyesült Államok több nagyvárosában megerősítették a biztonsági intézkedéseket.

Visszafogottságra és felelősségvállalásra szólított fel a közel-keleti helyzetben az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Josep Borrel kijelentette: meg kell állítani az erőszak körforgását, mielőtt teljesen ellenőrizhetetlenné válik. Hangsúlyozta: a feszültség fokozódása az egész régiót fenyegeti.

Ausztráliában szélsőséges időjárási körülmények súlyosbítják a bozóttüzeket. Sydney egyes részein a hőmérséklet meghaladta a 48 fokot, a szél sebessége helyenként elérte az óránkénti 80 kilométert. Scott Morrison kormányfő bejelentette, hogy 3 ezer tartalékost mozgósítanak a lángok elleni küzdelemhez. Délkelet-Ausztrália tengerparti városaiból emberek tízezreit menekítették ki. Szeptember óta 23 ember halt meg a katasztrófában.

Meghalt Gesztesi Károly színművész - közölte híradójában a TV2. A Blikk információi szerint az 56 éves színész autóvezetés közben szívinfarktust kapott. Gesztesi Károly tagja volt a Thália, a Miskolci Nemzeti, a József Attila, illetve a Vígszínház társulatának. Olyan filmekben játszott, mint a Magyar vándor, a Szabadság, szerelem, a Kútfejek vagy a Valami Amerika.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×