eur:
392.26
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Szijjártó Péter: biztosított Magyarország jövő évi gázellátása - Hírösszefoglaló

Újabb holttesteket emeltek ki a Dunából a hajóbaleset áldozatai utáni kutatásban résztvevők. Megállapította az európai parlamenti választás jogi eredményét a Nemzeti Választási Bizottság. Tiltakozó jegyzéket adott át a magyar kormány a román kabinetnek az úzvölgyi katonai temetőben történtek miatt.

Újabb holttesteket emeltek ki a Dunából a hajóbaleset áldozatai utáni kutatásban résztvevők. Szerda éjjel és csütörtökön a Szabadság hídnál és a Rákóczi hídnál került elő egy-egy holttest. Ők dél-koreai áldozatok. Egy holttestre Érdnél, később egy másikra a fővárosban, a Bálnánál találtak rá, de azonosításuk még folyamatban van. Ha bebizonyosodik, hogy a hajóbalesetben vesztették életüket, tizenkilencre emelkedik az áldozatok száma és még 9 embert keresnek. Közben megkezdődött a múlt szerdai dunai balesetben elsüllyedt hajó kiemelésének előkészítése. A tervek szerint a kiemelés után egy uszályra teszik a hajótestet.

A nyomozás adatai szerint a dunai hajóbaleset után adatokat törölt a telefonjáról a szállodahajó kapitánya - közölte a Fővárosi Főügyészség. A vádhatóság megerősítette azt a sajtóhírt, amely szerint áprilisban Hollandiában is okozott balesetet a múlt szerdai baleset ügyében meggyanúsított hajóskapitány. A fővárosi főügyész - a legfőbb ügyész egyetértésével és engedélyével - egy 5 ügyészből álló csoportot hozott létre a Duna budapesti szakaszán történt baleset vizsgálatára.

Biztosított Magyarország jövő évi gázellátása - mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter szerint ezt a szentpétervári megállapodás garantálja. A tárcavezető az orosz energiaügyi miniszter után Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával is tárgyalt. Ennek értelmében szeptember végére 2 milliárd köbméter gáz érkezik a magyar gáztározókba. Aláírták azt a megállapodást is, amelynek részeként jövőre újabb kétmilliárd köbméternyi gáz érkezik Ausztrián keresztül Oroszországból Magyarországra.

Megállapította az európai parlamenti választás jogi eredményét a Nemzeti Választási Bizottság. Az erről kiállított jegyzőkönyvet az ülés minden résztvevője aláírta. A testület határozata ellen 3 napig lehet jogorvoslattal élni a Kúrián, amelynek ugyancsak 3 napja van arra, hogy az esetleges bírósági felülvizsgálati kérelmeket elbírálja. A választás eredményének jogerőre emelkedése után az NVB ülésein - az Országgyűlés által 9 évre megválasztott tagok mellett - már csak a Parlamentben frakciót alakító pártok delegáltjai vehetnek részt.

Tiltakozó jegyzéket adott át a magyar kormány a román kabinetnek az úzvölgyi katonai temetőben történtek miatt. Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára felidézte: csütörtökön csaknem ezer székelyföldi vont élőláncot az úzvölgyi osztrák-magyar katonatemető elé, hogy megakadályozza az az engedély nélkül létrehozott román parcella és emlékmű felavatását, de a román ünneplők ledöntötték a székely kaput, és zászlórudakkal bántalmazták a székelyeket. Az államtitkár szerint a román csendőrség a helyszínen mindezt tétlenül nézte. A történteket az RMDSZ is elítélte.

A versenyprogram tizennégy előadása mellett számos kísérőrendezvénnyel várja a közönséget a csütörtökön megkezdődött Pécsi Országos Színházi Találkozó. A seregszemle június 15-ig tart. Fülöp Péter, a kultúráért felelős államtitkárság főtanácsadója azt mondta: egy szigorú és szakmai szempontokat érvényesítő komoly és elhivatott előválogatás során állt össze a fesztivál programja. A versenyprogramban a hazai teátrumok mellett két határon túli magyar színház előadásait is láthatja a közönség.

Nem változtatott az irányadó kamaton, de módosított a GDP és inflációs előrejelzésen az Európai Központi Bank. A testület arra számít, hogy az EKB irányadó kamatai legalább 2020 első felében jelenlegi szintjükön maradnak, vagy addig, ameddig szükséges ahhoz, hogy az infláció középtávon továbbra is tartósan 2 százalék alatt, vagy annak közelében maradjon. Az EKB emellett módosította az euróövezet idei és jövő évi GDP-növekedési és inflációs előrejelzését.

Új szabályokat fogadott el a vállalkozások fizetésképtelenségének elkerülésére az Európai Unió Tanácsa. Az intézkedés második esélyt biztosít a csődbe ment, ám tisztességes vállalkozóknak. Az irányelv célja a tőke szabad áramlásának útjában álló akadályok és a nem teljesítő hitelek állományának csökkentése. Az új szabályok fő elemei között van az előrejelzés és a megfelelő információkhoz való hozzáférés.

Angolul mondott köszönetet Franciaország felszabadításáért az amerikai veteránoknak a francia államfő. Emmanuel Macron a legjelentősebb állami kitüntetést, a Becsületrendet adományozta nekik a nyugati szövetségesek normandiai partraszállásának 75. évfordulója alkalmából az északnyugat-franciaországi amerikai katonai temetőben rendezett eseményen. A nagyszabású megemlékezésen az 500 veterán mellett Donald Trump amerikai elnök, Theresa May brit és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök vett részt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×