eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Az uniós kilépés elhalasztásáról is szavazhat a londoni parlament - Hírösszefoglaló

Támogatta Matolcsy György újbóli jelölését a nemzeti bank elnöki posztjára az országgyűlés gazdasági bizottsága. Ragaszkodik a Magyar Tudományos Akadémia kutató-hálózatának megtartásához a testület elnöksége.

A kormánypárti képviselők egyhangú támogatásával megszavazta Matolcsy György újbóli jelölését a nemzeti bank elnöki posztjára az országgyűlés gazdasági bizottsága. A jegybankelnök elmondta: Magyarország valamennyi makro- és mikrogazdasági mutatója kedvező képet mutat, ennek elérésében jelentős szerepet játszott az elmúlt években az MNB is.

A várakozásoknak megfelelően nem változtatott az alapkamat 0,9 százalékos szintjén és a kamatfolyosón sem a nemzeti bank monetáris tanácsa. A testület jelezte: felkészült a monetáris politika fokozatos és óvatos normalizációjára, amelynek megkezdése a tartós inflációs folyamatok függvénye.

Ragaszkodik a Magyar Tudományos Akadémia kutató-hálózatának megtartásához a testület elnöksége. Az MTA vezetői az innovációs és technológiai miniszternek küldött javaslatban azt is kinyilvánították, hogy az intézeteket irányító testületekben a tudományos közösségnek kell többségben maradnia. Az elnökség jelezte: írásban várja Palkovics Lászlótól a kutatóintézet-hálózat átalakítására vonatkozó álláspontját a szakmai, jogi és gazdasági indokokkal.

Nem tudott tárgyalni a túlóratörvényről tartott parlamenti ülést akadályozó ellenzéki képviselők fegyelmi ügyéről a mentelmi bizottság, mert az ellenzék megakadályozta a napirend elfogadását. Az érintett 38 képviselő a decemberi ülésen akadályozta a levezető elnök munkáját.

Hegedűs Lórántné is kilépett a Jobbikból. A képviselő az országgyűlési frakcióból is távozott és lemondott a pártban betöltött összes tisztségéről. A politikus azzal indokolta távozását, hogy elfogadhatatlannak tartja a Jobbik közeledését a baloldalhoz. A tavaly áprilisi választás óta eddig négyen távoztak a párt képviselőcsoportjából.

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerint Brüsszel beismerő vallomást tett azzal, ahogyan a migrációról szóló kormányzati kampányra reagált. Kovács Zoltán közölte: Orbán Viktor miniszterelnök levelet küld minden választópolgárnak Brüsszel terveiről. Az Európai Bizottság hétfőn jelentette be, hogy részletes, magyar nyelvű tájékoztatóban reagál a magyar kormányzati kampányra, amiben hangsúlyozza, hogy nincsenek titkos tervek a migráció fokozására.

Szolidaritást vár Orbán Viktortól az Európai Néppárt - közölte a szervezet európai parlamenti frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltje. Manfred Weber a magyar kormányzati kampányról azt mondta: nem lehet, hogy egy párt ennyire keményen lépjen fel a saját pártbéli bizottsági elnökkel, Jean-Claude Junckerrel szemben.

Megkezdte a humanitárius segélyek közvetlen eljuttatását Szíria üldözött keresztényeihez a magyar kormány – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a melkita görögkatolikus pátriárkával tartott budapesti tanácskozásán. A diplomáciai kapcsolatok híján Magyarország a helyi keresztény egyházak humanitárius programjainak finanszírozásán keresztül nyújt segítséget az elvándorolt lakosság hazatéréséhez.

Több ezer közszolgálati dolgozó jelezte, hogy támogatja az ágazati szakszervezet március 14-ére tervezett országos sztrájkját. Boros Péterné Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke az InfoRádióban elmondta: egyebek mellet azonnali béremelést, az elvett 5 nap alapszabadság visszaadását és kevesebb, de fizetett túlórát követelnek.

Több mint 190 ezer autó készült tavaly a kecskeméti Mercedes-gyárban. A márka teljes magyarországi értékesítése eközben megduplázódott 2015-höz képest.

A londoni parlament szavazhat a megállapodás nélküli kilépés kizárásáról vagy a Brexit elhalasztásáról – jelentette be a brit miniszterelnök. Theresa May megerősítette: a kormány legkésőbb március 12-éig érdemi szavazásra ismét beterjeszti az unióval novemberben elért, de a parlament által elutasított Brexit-megállapodást, de adott esetben a képviselők voksolhatnak majd a Brexit halasztásáról.

Szlovákiában visszalépett az államfőjelöltségéből Robert Mistrík, akit a felmérések a márciusi elnökválasztás egyik legesélyesebb jelöltjének tartottak. Az ellenzéki liberálisok által támogatott vállalkozó Zuzana Čaputová javára lépett vissza. Azzal indokolta döntését, hogy így nagyobb lesz az esély arra, hogy ellenzéki jelölt szerezze meg az államfői posztot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×