eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Több száz helyre riasztották a tűzoltókat, Vas megyében 4 ember meghalt a viharban - napinfo

Szabadkereskedelmi övezet létesítését javasolta a G7 tagjainak az amerikai elnök.

Országszerte többszáz helyre riasztották a tűzoltókat a péntek éjszakai vihar okozta károk elhárítására. A legtöbb riasztás Vas, Zala és Bács-Kiskun megyéből érkezett. Többnyire leszakadt faágak és elektromos felsővezetékek okoztak gondot az ország délnyugati részén átvonuló zivatar miatt. Több közút forgalmát korlátozni kellett az esőzések után. Dombóváron 4 ember életét vesztette, amikor egy 40 méteres fa dőlt egy autóra, amelyben 5 ember utazott. A Vas megyei Hegyhátszentjakabon 13 ingatlanból 40 embert kellett kiköltöztetni,. Az érintettek azóta visszatérhettek otthonaikba.

Támogatja a honvédelmi költségvetés növelését a Magyar Atlanti Tanács. A szervezet éves közgyűlésén a tagok egyhangúlag fogadták el a kormányzat törekvését, hogy a honvédelmi büdzsé a hazai GDP 2 százalékára nőjön. Vizi E. Szilveszter elnök úgy fogalmazott: a szervezet tevékenysége illeszkedik a magyar állampolgárok két évtizeddel ezelőtti akaratához, amikor a népszavazáson voksolók 83 százaléka mondott igent a csatlakozásra.

Felülvizsgálja a korábban tervezett autópálya-beruházásokat a kormány - írja a Magyar Közlöny. A miniszterelnök felkérte Palkovics László innovációs és technológiai minisztert, hogy vizsgálja felül, és készítsen jelentést a beruházásokkal összefüggő feladatok végrehajtásáról. A tárcavezetőnek részletesen be kell számolnia az M30-as autópálya Miskolc és Kassa közötti szakaszának építéséről, valamint az M3-as autópálya meghosszabbításáról Ukrajna felé.

Hétfőn dönt egy bizottság a Magyarországon kóborló, majd befogott medve sorsáról - közölte a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. A közlemény szerint az Alföldön kóborló medvét Sándorfalva közelében péntek éjjel sikeresen befogták. Péntek éjjel lőtte meg altató lövedékkel a Szegedi Vadaspark igazgatója a medvét. A 2-3 évesre becsült, fokozottan védett fajhoz tartozó állat visszakerül a Bükki Nemzeti Parkba, de szabadon engedése előtt jeladót kap.

Razziát kezd hétfőn a fővárosban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal - írja a Magyar Idők. A Budapesten működő kereskedők fokozott ellenőrzésre számíthatnak. Kis Péter András, a NAV adóügyekkel foglalkozó szóvivője elmondta: az ellenőrzésekhez az ország több pontjáról érkeznek a fővárosba szakemberek. Főként azoknál a vállalkozásoknál razziáznak, amelyek az online pénztárgépek adatai alapján kockázatosnak tekinthetők.

Szabadkereskedelmi övezet létesítését javasolta a G7-országcsoport tagjai között az amerikai elnök a csoport kanadai csúcstalálkozóján. Donald Trump szerint ebben az övezetben nem lennének sem vámok, sem állami támogatások, sem kereskedelmi korlátok. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok igazságos hozzáférést követel magának a piacokon, és hogy vessenek véget az igazságtalan kereskedelmi gyakorlatoknak.

Rendkívüli ülést tart jövő héten az ENSZ Közgyűlése a palesztin ENSZ-nagykövet, valamint arab és muzulmán országok képviselőinek kezdeményezésére. A testület határozatot fogadhat el a gázai civilek védelméről, illetve Izrael burkolt elítéléséről. Az Egyesült Államok múlt hét pénteken megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában a palesztinok elleni erőszakról szóló határozatot, amelyet Kuvait ENSZ-nagykövete dolgozott ki.

Ferenc pápa szerint az emberi civilizációnak szüksége van energiára, de nem szabad, hogy ez az energia elpusztítsa a civilizációt. A katolikus egyházfő a nagy olaj- és földgázipari vállalatok Vatikánban összegyűlt vezetői előtt beszélt erről. Hozzátette: a Földön egymilliárd ember szenved energiahiányban. A pápa állást foglalt a tiszta energia mellett, és felhívta a figyelmet a környezeti egyensúlytalanságokra, amelyek az emberiség nagy családját veszélyeztethetik a jövőben.

Bugár Bélát, a Most-Híd elnökét indítja államfőjelöltként a szlovák-magyar vegyes párt a jövő tavaszi köztársaságielnök-választáson. Indulását a pártelnök jelentette be Pozsonyban, a szervezet kongresszusa után. A Magyar Közösség Pártja a héten jelentette be, hogy köztársaságielnök-jelöltjük személyéről június 23-án dönt a felvidéki magyar párt Országos Tanácsa.

Hagyományos katonai pompával ünnepelték meg Londonban a 92 esztendős II. Erzsébet királynő hivatalos születésnapját. A nyugati világ legidősebb és leghosszabb ideje - 1952 óta, vagyis 66 éve - regnáló uralkodójának születésnapi ceremóniája a színpompás Trooping the Colour. Ezt a tisztelgő katonai parádét mindig júniusban rendezik, jóllehet a valós születésnap II. Erzsébet királynő esetében április 21.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×