eur:
393.78
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Békéről, reményről szóltak a húsvéti beszédek

A többi között Szíria és a Szentföld számára is békét sürgetett Urbi et Orbi üzenetében Ferenc pápa. Ünnepi szentmisét, istentiszteletet tartottak húsvétvasárnap a magyarországi katolikus, református és evangélikus egyház vezetői. Összeütközött két busz a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálján, kilenc ember került kórházba. A nap hírei.

A szíriai háború befejezését és a humanitárius jog betartását sürgettehagyományos húsvéti Urbi et Orbi áldásában Ferenc pápa. A SzentPéter-bazilika loggiáján mondott üzenetében a katolikus egyházfőbékét sürgetett az egész világ számára. Szíria mellett a szentföldön ismegbékélést sürgetett, miután pénteken a gázai övezeti tüntetők ésizraeli katonák összecsapásaiban 16 ember halt meg. Az olaszfővárosban a húsvéti ünnepségek idején terrorelhárítási és rendőrségikülönleges alakulatok vigyázzák a Vatikánt övező térséget.

A Szentföldön is megünnepelték a katolikusok a húsvétot. Ajeruzsálemi Szent Sír bazilikában és Betlehemben, a Születéstemplomában is mutattak be szentmisét. Közös húsvéti üzenetükben akülönböző jeruzsálemi templomok vezetői hangsúlyozták: a Közel-Keleten és az egész világban szenvedőkért, a menekültekért, aszükségben és erőszakban élőkért, az igazságot és megbékéléstkeresőkért imádkoznak. Idén több száz gázai övezeti keresztény nemkapott engedélyt Izraeltől jeruzsálemi zarándokútra.

Budapesten, illetve Esztergomban tartottak ünnepi szentmisét,istentiszteletet a katolikus, a református és az evangélikus egyházvezetői. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek azesztergomi bazilikában arról beszélt: Krisztus feltámadásanagyvonalúságot ajándékoz és képessé tesz az áldozatvállalásraegymásért, a családért, a nagyobb közösségért, a rászorulókért és ajövő nemzedékért. Bogárdi Szabó István, a MagyarországiReformátus Egyház zsinatának lelkészi elnöke azt emelte ki, hogy azember számára a feltámadás nyitja meg az örök lét világát. FabinyTamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke arrólbeszélt, hogy aki átéli nagycsütörtök és nagypéntek fájdalmát, azképes átélni a feltámadás csodáját.

Országszerte gondokat okoztak a viharos szél miatt kidőlt fák és letörtágak. Főként Budapestről, Pest megyéből, valamint Bács-Kiskun,Békés, Csongrád, Heves, Jász-Nagykun- Szolnok megyéből kaptakhívásokat a tűzoltók. Budapest XVII. kerületében egy nyolc métermagas fa a járdára és az úttestre dőlt, láncfűrésszel távolították el. AXIX. kerületben, a Kisviola utcában ledőlt egy tűzfal egy része. A fővárosi tűzoltók a tűzfal veszélyes részeit eltávolították; senki nem sérült meg.

Összeütközött két busz a Budapest Liszt Ferenc NemzetköziRepülőtér 2B Terminálján. Kilenc ember került kórházba. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója elmondta: asérültek jellemzően zúzódásokat szereztek, de több sérültnél felmerülta csonttörés lehetősége, életveszélyes sérült és gyerek nincs közöttük.Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs vezetője előzőlegelmondta: a Malév Ground Handling két busza a Wizzair Bukarestbőlérkező járatáról vitték az utasokat a terminálhoz. Az egyik járműhátulról hajtott bele az előtte haladóba. Hozzátette: a sérültek románállampolgárságúak.

Több mint 58 ezren szavazhatnak az ország 118 külképviseleténekegyikén az április 8-ai országgyűlési választáson. A határidőszombaton járt le. Négy éve mintegy 28 ezer választó szerepelt akülképviseleti névjegyzékben. A mostani összesítés alapján továbbrais Londonban szavaznának a legtöbben. Eddig 101 ezren jelezték,hogy nem a lakóhelyükön szavaznának április 8-án. Az átjelentkezéstjövő péntek délután 4 óráig kérhetik egy másik településre amagyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgárok. Négy évvelezelőtt 128 ezer kérelem érkezett.

Összesen 205 megfigyelőt vett nyilvántartásba az országgyűlésiválasztásra a Nemzeti Választási Bizottság. A külképviseletekre aFidesz-KDNP 31, a Jobbik 33, a Momentum Mozgalom és az MSZP-Párbeszéd 10-10, az Együtt 6 megfigyelőt küld. A szavazási iratokellenőrzésére és a levélszavazatok számlálására a Fidesz-KDNP és aJobbik 5-5, az MSZP-Párbeszéd 4, a DK és a Momentum 2-2megfigyelőt küldött. Az egyéni választókerületi székhelyekre csak aFidesz-KDNP küldött megfigyelőt, minden székhelytelepülésre egyet.

A keresztény kultúrvilágban a húsvét a csendes számvetés, a sorsunkformálását jelentő döntések megfogalmazásának ideje - írjaközleményében Ujhelyi István az MSZP EP-képviselője. A politikusszerint most egy olyan szociális demokráciára van szükség, amelybenmindenki egyaránt részesülhet a közösből.

Gyűlöletkeltés helyett összetartó nemzetet szorgalmazott Ungár Péter,az LMP országos elnökségének tagja. A politikus szerint történelmimélypontra ért a Fidesz gyűlöletpropagandája, és bírálta aDemokratikus Koalíció elnökének kolozsvári videóját is.

Hírügynökségi értesülés szerint megállapodás jött létre Szíriában aDúmát ellenőrző iszlamista szervezet elvonulásáról, miután asebesültek és a civil lakosság egy részének evakuálásáról sikerültmegegyezni. A dzsihadista tömörülés még nem erősítette meg a hírt.Az állami hírügynökség úgy tudja: a megállapodás értelmében aharcosok beszolgáltatják nehéz- és közepes fegyvereiket a kormányerőknek.

Afganisztánban 3 év késéssel, október 20-án tartják a parlamenti és atartományi választásokat. A voksolást eredetileg 2015-re tervezték, devégül többször elhalasztották. A legutóbbi tervbe vett időpont 2018júliusa volt, de végül biztonsági és logisztikai nehézségek miatt őszretűzték ki. A parlamenti választásokon 249 képviselői hely sorsa dől el. A mandátumok 5 évre szólnak.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×