eur:
392.44
usd:
367.16
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Védi a kormány az informatikai hálózatot - a nap hírei

Intézkedéseket hozott a kabinet a kormányzati hálózat védelmében. Részlegesen újranyitják vasárnap a forgalom előtt a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőteret. Elhunyt Keres Emil Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész.

Intézkedéseket hozott a kabinet a kormányzati hálózat védelmében. A Belügyminisztérium közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy az elmúlt 24 órában több hullámban, ezres nagyságrendben támadás érte külföldi szerverekről a kormányzati informatikai hálózatot, így például a kormányzati weboldalon és az akadémiai hálózaton keresztül. A támadások folyamatosak, ezeket a kormány intézkedéseivel elhárította és a védelem érdekében a továbbiakban is mindent megtesz. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 esti műsorában arról beszélt: nagyfokú szervezettségre utal az akció, de még nem tudni, ki áll a támadás hátterében.

Magyarország a kibernetikai védelem fejlesztését vállalta a nukleáris biztonságról szóló washingtoni csúcson. Az értekezlet végén a részt vevő államok vállalásokat és záródokumentumot fogadtak el - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter szerint a világnak ma a valaha volt legbrutálisabb terrorfenyegetéssel kell szembenéznie, ezért minden korábbinál éberebbnek kell lenni.

A vádirat hiányosságainak pótlására kéri a Fővárosi Főügyészséget a Fővárosi Törvényszék a Quaestor ügyben. A közlemény szerint a pénteki előkészítő ülés megállapította, hogy a vádirat hiányosan tartalmazza a bizonyítási eszközök megjelölését, illetve hogy azok mely cselekmény bizonyítására szolgálnak. Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék szóvivője a távirati irodának azt hangsúlyozta: a vád törvényességével szemben nem merült fel aggály. Az ügyészség 11 vádlottal szemben emelt vádat.

A kora gyermekkori intervenció szerepét és jelentőségét hangsúlyozta az autizmus világnapján a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. A budapesti Madách téren autista gyermekeket nevelő családokról készült fotókból nyílt szabadtéri kiállítás. Novák Katalin négy kormányzati feladatra hívta fel a figyelmet, amit az autizmussal élők támogatása érdekében tenni kell. Hozzátette: a tervek szerint bővítik a pedagógiai szakszolgálatban dolgozók körét és a szakértői bizottságokat kifejezetten a három éves kor alatti gyermekekhez értő szakemberekkel.

Nem találtak robbanószerkezetet vagy gyanús csomagot a budaörsi Decathlon, Ikea és Auchan áruházakban, amelyeket korábban bombariadó miatt kiürítettek az épületeket. Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest megyei rendőrfőkapitányság szóvivője az InfoRádiónak elmondta: az intézkedés mintegy 9 ezer embert érintett. A bevásárló központokat egy délutáni névtelen bejelentés miatt ürítették ki.

Holnap részlegesen újranyitják a forgalom előtt a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőteret, a március 22-ei kettős robbantásos merénylet helyszínét. A légikikötőt üzemeltető vállalat arról számolt be vasárnap három járatot indít a Brussels Airlines belga légitársaság. A terrortámadások után lezárták a romos repülőteret és az oda vezető utakat, valamint törölték az összes járatot. Közben újabb ember ellen emelt vádat a belga szövetségi ügyészség a Franciaországban közelmúltban meghiúsított terrortámadás ügyében.

Lemondott a felvidéki Magyar Közösség Pártjának elnöksége a párt Országos Tanácsának Pozsonyban tartott ülésén. A tisztújító kongresszus időpontját június 11-re tűzték ki a résztvevők. A vezetőség azzal indokolta távozását, hogy ezáltal vállalja a szélesebb körű felelősséget azért, mert a párt nem jutott be a parlamentbe a márciusi 5-én tartott választáson. Az elnökség ügyvezetőként látja el a párt vezetését a tisztújító kongresszusig.

Katonákkal is védi majd Olaszországgal közös határát Ausztria. Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter a Die Welt című német lapnak arról beszélt: az unió külső határait jelenleg még nem védik hatékonyan, a lépés erős ellenőrzést jelent majd a Brenner-hágón. Úgy vélte: Európának vannak még kihasználatlan katonai erőforrásai.

Elhunyt Keres Emil Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész. A Radnóti Színház nyugalmazott igazgatóját életének 91. évében érte a halál. Keres Emil 1951-1954 között a Nemzeti Színház tagja volt. Játszott a szolnoki Szigligeti a Jókai, majd a Thália Színházban. 1973-1985 között a Radnóti Színpad igazgatója és színésze. A színpad mellett számos filmben is játszott. Keres Emilt a Radnóti Színház saját halottjának tekinti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×