eur:
400.09
usd:
362.12
bux:
73059.71
2024. október 2. szerda Petra
Nyitókép: Facebook/Prima Primissima Díj

Rekord a Prima Primissima díjaknál

Rekordszámú jelölés érkezett a Prima Primissima díjra. Idén több mint 900 jelölés közül választották ki azt a 30 művészt, sportolót, újságírót, oktatót és tudóst, akik közül tízen vehetik át a Prima Primissimákat, húszan a Primákat megillető elismerést december 6-án a Művészetek Palotájában.

A 2003-ban alapított díj célja, hogy megőrizze a magyar értelmiség szellemi eredményeit, elősegítse a hazai tudomány, művészet, kultúra és sport fejlődését egy hatalomtól és politikától független kitüntető cím adományozásával, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében - közölte az OTP Bank és a Prima Primissima Alapítvány.

Az elismerést tíz kategóriában ítélik oda. A díjat gondozó alapítványhoz érkező jelölésekből minden évben kategóriánként három, összesen 30 nevet választ ki a hattagú kuratórium. Ők már biztosan Prima díjat kapnak, majd az év végi gálán derül ki, hogy közülük kik lesznek a legjobbak a legjobbak között, vagyis a Prima Primissima díjasok.

"Rendkívül nagy öröm, hogy ilyen sok jelölés érkezett, hiszen ez azt jelenti, hogy mások is úgy gondolják, ez a díj a szakmai teljesítmény valódi elismerése, hogy olyan emberek kapják, akik minden tekintetben igazi példaképek lehetnek" - idézték Csányi Sándort, a Prima Primissima Alapítvány Kuratóriumának elnökét a közleményben.

Csányi Sándor hozzátette: az egyéni eredmények, életutak elismerése mellett az is céljuk, hogy a Primák és Prima Primissimák emberi tartása, értékrendje, kitartása minél többeket ösztönözzön arra, hogy megtalálják az utat saját sikerükhöz.

"Biztos vagyok benne, hogy az idei díjazottak is sokakat inspirálnak majd" - hangsúlyozta, kiemelve: annak érdekében, hogy a díjak továbbra is méltó módon támogassák a kiemelkedő, példaértékű eredmények, életművek létrejöttét, idén megemelték a díjakkal járó pénzösszegeket.

A Prima Primissima díj 15 millió forintról 20 millió forintra, a Prima díj 5 millió forintról 8 millióra, a Junior Prima díj 2 millió forintról 3 millióra emelkedett. A Vármegyei Prima díj 1 millióról 2 millió forintra, a Vármegyei Prima Közönségdíj, illetve a Különdíj egységesen 500 ezer forintra nő. A Prima Primissima Közönségdíjjal járó pénzösszeg felajánlója, a Prima Primissima-alapító Demján Sándor özvegye, Demján Sándorné Lídia, csatlakozva Csányi Sándorhoz, szintén bejelentette a díj összegének emelését, így az is a korábbi 15 millióról 20 millió forintra nő.

Az idei Prima Primissima-jelöltek Magyar irodalom kategóriában Berg Judit író, Temesi Ferenc író, műfordító, drámaíró, forgatókönyvíró és Végh Attila költő, próza- és esszéíró.

A Magyar színház-, film- és táncművészet kategória Prima díjazottja Rudolf Péter színművész, színházi és filmrendező, Szakács Györgyi jelmeztervező és Uhrik Teodóra táncművész, balettpedagógus.

A Magyar képző- és iparművészet kategóriában Elekes Károly festő-, szobrász- és grafikusművész, Mengyán András képzőművész, designer, professzor és Szűcs Attila festőművész, képzőművész a jelölt.

Magyar tudomány kategóriában Dóczi Tamás idegsebész, egyetemi tanár, Entz Géza művészettörténész, műemlékvédelmi szakember és Roska Botond neurobiológus, egyetemi tanár lett Prima díjazott.

Magyar oktatás és köznevelés kategóriában Lajos Józsefné matematikatanár, matematika tantárgyi szakértő, Pénzes Ottó történelemtanár, iskolaigazgató, valamint a Szentegyházi Gyermekfilharmónia (Fili), 100 tagú gyermekkórus és 40 tagú ifjúsági szimfonikus zenekar együttese vehet át Prima díjat.

Magyar építészet kategóriában Prima díjat kap Andor Anikó táj- és kertépítész, címzetes egyetemi tanár, Földes László építész és Vadász Bence építész.

Magyar ismeretterjesztés és média kategóriában Betlen János televíziós műsorvezetőnek, a Kutatók éjszakája ismeretterjesztő programsorozatnak és Vass István Zoltán sportriporter, újságírónak ítélték oda a Prima díjat.

A Magyar sport kategória Prima Primissima-jelöltje Gyarmati Andrea olimpiai ezüstérmes úszó, orvos, író, Gyulay Zsolt olimpiai bajnok kajakozó, sportvezető és Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó.

Magyar népművészet és közművelődés kategóriában Bognár Szilvia népdalénekes, Kerényi Róbert Szigony népzenész, népzenegyűjtő, tanár és Salamon Beáta népzenész, előadóművész, tanár érdemelte ki az elismerést.

A Magyar zeneművészet kategória Prima díjazottja Boldoczki Gábor trombitaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, Budai Lívia operaénekes és Rúzsa Magdolna énekes, dalszerző.

A december 6-i gálán, amelyen az előző évek díjazottjai lépnek fel, a Prima és Prima Primissima díjak mellett a Prima Primissima Közönségdíjat is átveheti az a jelölt, akire a novemberben induló közönségszavazás ideje alatt a legtöbb voks érkezik. A szavazás módját, a jelölteket az érdeklődők az alapítvány Facebook- és Instagram-oldalán ismerhetik meg. A szavazók közül egy nyertes 1 millió forinttal lesz gazdagabb, melyet OTP bankkártyán fog megkapni - áll a közleményben.

A díjat a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) támogatásával 2003-ban Demján Sándor alapította, a Prima Primissima Alapítványt 2013-tól az OTP Bank gondozza és finanszírozza tovább. Csányi Sándor a kezdetektől a kuratórium elnöke.

A Prima Primissima díj az elmúlt két évtizedben további díjakkal bővült. 2005-ben adtak át először területi Prima díjakat, ma már minden vármegyében hárman vehetik át a Vármegyei Prima díjat. Az először 2007-ben átadott Junior Prima díjakat jelenleg öt társalapító finanszírozza: a Magyar Fejlesztési Bank a tudomány, az MVM Zrt. a zeneművészet, a Docler Holding a népművészet és közművelődés, a KAVOSZ Zrt. az ismeretterjesztés és média, az MBH Bank pedig a színház-, film- és táncművészet terén kiemelkedő fiatal tehetségeket támogatja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
A közel-keleti feszültséget emésztették a piacok

A közel-keleti feszültséget emésztették a piacok

Elsősorban a tegnap esti közel-keleti eszkaláció nyomhatja rá a bélyegét a mai kereskedési hangulatra: Irán este rakétatámadást indított Izrael ellen, utóbbi pedig ma reggel újabb csapást mért Libanonra. A fejlemények tovább élezik a geopolitikai helyzetet a térségben, aminek hatására emelkedik az olaj ára, a tengerentúli tőzsdéken pedig nagy esést láttunk tegnap. Az európai piacokon vegyes mozgásokat láthattunk, és a délutáni amerikai munkaerőpiaci adat sem változtatott érdemben a hangulaton. Szektorszinten jól teljesítenek az olajipari és a védelmi cégek, míg a légitársaságok esnek. Amerikában óvatos emelkedést hozott a szerdai nap, érdemes azonban kiemelni a Teslát, melynek árfolyama közel 4 százalékos mínuszban zárt, miután a vállalat a vártnál kevesebb autót értékesített a harmadik negyedévben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×