eur:
395.48
usd:
365.38
bux:
73476.38
2024. július 31. szerda Oszkár
Nyitókép: RFI

Magyar néptánccal utazgat egy hongkongi csapat - eljön ide is

Magyar néptáncokat ad elő Napkelettől Napnyugatig címmel a hongkongi Knack Cordial Folk Group; a FolkEmbassyvel közös műsor szerdán Tihanyban látható.

A Mádl Ferenc téren 19 órakor kezdődő műsor szólóénekese Kubinyi Júlia, vendégfellépője a Tímár Együttes - olvasható a szervezők közleményében.

Mint írták, a magyar néptánc és népzene szerte a világban hódít, olyanok körében is, akik nem kötődnek felmenőik révén a magyarsághoz. A Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett hongkongi Kenneth Tse koreográfus Tímár Sándor tanítványa, 1998 óta tanítja a magyar táncokat Kínában, Japánban, Tajvanon és Malajziában. Mintegy 80 koreográfiájával több mint 100 versenyt nyert szerte Kelet-Ázsiában. 2018 után másodszor érkezik Magyarországra tanítványaival.

Az együttes második Napkelettől Napnyugatig című turnéja során több fesztiválon fellép, az eseménysorozat fő állomása július 31-én lesz Tihanyban a Nyáresték a Főtéren elnevezésű programsorozat keretében. Kalotaszegi, bonchidai, marossárpataki, örkői, somogyi és keménytelki táncokat mutatnak be házigazdájukkal, a FolkEmbassyvel.

Rosonczy-Kovács Mihályt, a FolkEmbassy vezetőjét idézik, aki elmondta: a magyar táncházmozgalom nemcsak a Kárpát-medence, de a magyar nemzet határain is túlnyúlik, helyesebben kitágítja a nemzet határait, és olyanokat is a részévé tesz, akik nem beszélnek magyarul, illetve akiket semmilyen rokoni kapcsolat nem fűz a magyarsághoz. "Ők azok, akiket népzenénk, néptáncunk önmagában való szépsége ragadott meg, és tett kultúránk iránt elkötelezetté. Ezek a fiatalok a táncházmozgalmon keresztül kapcsolódnak a magyarsághoz" - idézik Rosonczy-Kovács Mihályt.

Mint írják, a Knack Cordial Folk Group Kiscsőszön, Kapolcson és Fonyódon is fellépett, 30-án Barnagon látható, de az együttes tagjai népviseletben megfordulnak a Kobuci és a Magyar Zene Háza népzenei rendezvényein is.

Címlapról ajánljuk

Nagy napja lehet a magyaroknak – az olimpia szerdai hírei percről percre

Miután úszásra alkalmasnak találták a Szajnát, a triatlonnal kezdődött a magyarok szerdai programja. Ezen felül asztaliteniszben, cselgáncsban, evezésben, kézilabdában sportlövészetben, tornában, úszásban és vívásban és érdekeltek vagyunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×