eur:
390.52
usd:
364.97
bux:
68193.45
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: FRANCE 24 English/YouTube

Kalapács alá kerül a legősibb könyvek egyike

A bibliai szövegeket tartalmazó, kopt nyelven papiruszra írt Crosby-Schoyen-kódexet bocsátják árverésre júniusban Londonban.

Az aukciót szervező Christie's árverési ház a 250-350 táján született könyv előzetesen becsült eladási értékét 2,6-3,8 millió dollárra (952 millió-1,4 milliárd forintra) teszi.

A kódex, amely Péter első levelének és Jónás könyvének legkorábbi ismert szövegét is tartalmazza, a kereszténység hajnalán készült egy kolostorban.

Eugenio Donadoni, a Christie's középkori és reneszánsz kéziratokkal foglalkozó vezető szakértője elmondta, hogy a könyv abból az időszakból származik, amikor a papirusztekercsek helyét kezdte átvenni a kódex formátum.

A 104 oldalas kódexet 40 év alatt írta egy írnok egy felső-egyiptomi kolostorban. Donadoni szerint Egyiptom száraz éghajlatának köszönhető, hogy fennmaradt, mivel a 3. és 4. századból alig néhány könyv maradt meg.

A kódexet az 1950-es években fedezték fel Egyiptomban, és 1981-ig a Mississippi Egyetem tulajdonában volt.

Martin Schoyen norvég kéziratgyűjtő, a világ egyik legnagyobb magán kéziratgyűjteményének a tulajdonosa 1988-ban szerezte meg a kódexet, amelyet júniusban a Schoyen-gyűjtemény más darabjaival együtt bocsát árverésre.

A kódex, amelynek lapjait egyenként, plexiüveg mögött őrzik, a Christie's New York-i kiállítótermében április 2. és 9. között tekinthető meg, az árverést pedig június 11-én Londonban rendezik meg.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 29. 19:47
×
×
×
×