eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója a Csíksomlyóra tartó zarándokvonat indulása előtt a budapesti Keleti pályaudvaron 2023. május 26-án. A vonat mintegy 400 zarándokot visz a csíksomlyói búcsúba.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Böjte Csaba: a húsvét Krisztus szerelmi vallomása

A ferences rendi szerzetes húsvéti üzenetére nagy hatással voltak a háború sújtotta Kárpátalján szerzett tapasztalatok.

„Jézus Krisztus szerelmi vallomását jelenti a karácsony és a húsvét is” – fogalmazott a Metropolnak adott húsvéti interjújában Böjte Csaba. A ferences rendi szerzetes elmondta: olyan gyönyörű, hogy a nagy Isten képes akár a nagypénteket is megbocsátani, amit nekünk is meg kell tanulnunk – hívta fel a figyelmet.

Az atya nemrég tért vissza Kárpátaljáról, ahol helyi magyar pedagógusok meghívására tartott előadást, majd több településre ellátogatott. Útját a magyar konzulátus szervezte, ami során rengeteg információt gyűjtött. Azt fontolgatja ugyanis, hogy Kárpátalján is létesít majd árvaházat. Amit látott, szívfájdító volt – olvasható.

„Sajnos minden városban ott vannak a katonatemetők, már messziről látszódnak a sírok mellett lévő zászlók és virágok, közelebbre menve pedig a síró özvegyek és árván maradt gyerekek. (…) Senki nem tudja, hány ember halt meg eddig, de több százezer férfiról beszélnek. Mindannyian imádkozzunk az áldott békéért, ennél fontosabb semmi sincs!” – fogalmazott.

Böjte Csaba úgy véli, Kárpátalján a háború nem a helyi kis közösségnek az érdeke, hanem a nagypolitikáé. Emberileg nézve, a helyiek nem bíznak abban, hogy ebből ukrán győzelem lesz, ennek ellenére a békéért nem szabad hivatalosan imádkozniuk, csak a győzelemért – jegyezte meg az atya, aki a húsvéti üzenetét a tapasztaltakhoz igazította:

„Sokkal alázatosabbnak, türelmesebbnek, nyugodtabbnak és bölcsebbnek kellene lennünk. A szolgáló szeretet útján kell menni, nem a hatalom után kell koslatni.

Nem az a fontos, ki tud a másiknak parancsolni és nem olyan kincseket kell gyűjteni, amit a rozsda szétrág, hanem a jó cselekedetek kincseit – mondta. Azt is hangsúlyozta, hogy Jézus Krisztus a világ minden problémájára megfelelő választ adott, csak ezt vegyük komolyan és éljük meg. „Ezért is nagyon fontos a húsvét, mert ez vár mindannyiunkra. Vagy betegágyból vagy másképp, de mindenkinek fel kell mennie a maga golgotájára.”

„Tehát ne háborúzzunk, hanem szeretetben fogjunk össze és egymást bátorítva, vigasztalva, örömteli húsvéti ünnepet kívánva éljük az életünket” – intett Böjte Csaba atya.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×