eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
German actors Horst Tappert (l) and Fritz Wepper (r), both acting in the crime series Derrick, in August 1973. (Photo by Goebel/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Goebel/picture alliance via Getty Images

Elhunyt a Derrick sorozat nyomozója

82 éves korában meghalt Fritz Wepper német színész, aki a népszerű Derrick tévésorozatban Harry Klein nyomozót alakította – számolt be róla a Bild német újság.

Wepper kiskamaszként lépett először színpadra a Pán Péter című darabban. Pár évvel később, 1959-ben már Bernhard Wicki A híd című háborúellenes filmjében szerepelt, amely a Golden Globe-díjat is megkapta.

1972-ben Bob Fosse nyolc Oscarral díjazott Kabaré című filmjében láthatták a nézők. Wepper a produkcióban Fritz Wendelt játszotta.

A nemzetközi népszerűséget azonban a Derrick című ZDF-krimisorozat hozta meg számára, amelyben Derrick főfelügyelő beosztottját alakította.

A kultsorozat első epizódját 1974. október 20-án vetítették le, Stephan Derrick főfelügyelő és partnere, Harry Klein nyomozásait több mint száz ország televíziónézői láthatták azóta. A ZDF német televízió 24 év alatt 281 epizódot készített. Derrick és Klein a sorozatban a müncheni felső tízezer körében elkövetett gyilkosságok ügyében nyomozott. Az utolsó epizódot 1998-ban vetítette a csatorna. Utolsó szavaival Derrick megköszönte a segítséget partnerének, majd eltűnt a müncheni éjszakában. A címszerepet Horst Tappert játszotta, aki 2008-ban, 85 éves korában hunyt el.

Wepper emlékezetes alakítást nyújtott még a Te szent ég! című ADR-vígjátéksorozatban is, amelyben a minden hájjal megkent polgármestert, Wolfgang Wöllert játszotta 2002 és 2021 között.

Három éve daganatos betegséggel diagnosztizálták, és hosszú kórházi kezelés után 2022-ben térhetett haza.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×