eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Dobó István, az Equilor Wealth Office Kft. igazgatója, Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze, D. Tóth Kriszta, az Audi Magyarország márkanagykövete, Gereben Katalin, az Equilor Wealth Office ügyvezető igazgatója és Tausz Ádám főszervező (b-j) a hatodik alkalommal megrendezett Art and Antique Budapest kiállítás és vásár sajtótájékoztatóján a Bálnában 2024. február 28-án. Rippl-Rónai József egy csaknem nyolcvan éve nem látott remekműve a legértékesebb darabja az idei kiállításnak.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Már megnézhető Rippl-Rónai József csaknem 80 éve nem látott remekműve

Gazdag kulturális javakkal rendelkező országban élünk - hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára a 6. Art and Antique művészeti vásár szerda esti megnyitóján, a Budapest Bálnában.

Vincze Máté elmondta: a szép tiszteletének a hagyománya régóta megvan Magyarországon, ezt a tradíciót újra kell éleszteni, aminek kiváló fóruma az Art and Antique művészeti vásár, ahol a klasszikus művek mellett kortárs alkotók munkái is szerepelnek.

Az államtitkár szerint a galériásokat, műgyűjtőket, művészeket és a művészetkedvelőket összeköti az, hogy mindannyian többre vágynak, mint amit az "előre csomagolt konzumtermékek nyújtanak számunkra": mindannyian az egyediséget, különlegességet keresik. Mindez azt a feladatot rója ránk, hogy terjesszük el a vizuális kultúrát és a vizuális kultúra iránti igényességet. Támogassuk a művészeket és a műveket tegyük az életünk részévé - hangoztatta Vincze Máté.

Az Art and Antique Budapest kiállításra és vásárra csütörtöktől március 3-ig várják az érdeklődőket a Bálnában, ahol negyven galéria több ezer műtárggyal képviselteti magát. A kiállítók standján festményeket, szobrokat, ékszereket, különleges szőnyegeket, bútorokat, antik könyveket tekinthetnek és vásárolhatnak meg az érdeklődők.

A vásár legértékesebb darabja Rippl-Rónai József csaknem nyolcvan éve nem látott Szent Páli búcsú című festménye,

amely a Virág Judit Galéria standjánál látható és értéke mintegy 300 millió forintra tehető.

Szent Páli búcsú című festményt Rippl-Rónai József, a posztimpresszionizmus legkiemelkedőbb magyar képviselője 1912-ben festette. "A kép egy magángyűjtemény féltve őrzött darabjaként lappangott hosszú évtizedeken át. Először 1912-ben Kaposváron volt látható egy tárlaton, utoljára 1947 decemberében, a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium fővárosi emlékkiállításán" - mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze a sajtótájékoztatón.

Mint kiemelte, a kép azért is ikonikus, mert Rippl-Rónai életművén belül egészen kevés az olyan festmény, amely nagyobb tömegjelenetet ábrázol. "Ráadásul a művész legendás kukoricás korszakában született. Ez az a stílus, amely kizárólag rá jellemző, és amely az egész világon keresetté és elismertté tette a művészt".

A kép, amelynek értéke mintegy 300 millió forintra tehető, továbbra is magántulajdonban van, és a galéria tárgyalásokat folytat eladásáról.

A Szent Páli búcsú Rippl-Rónainak ugyanabban a korszakában született, mint A geszti kastély kertjében című munkája, amely 2022 decemberében 300 millió forintos életműrekordért kelt el a Virág Judit Galéria árverésén. "Ezzel az összeggel az a kép Csontváry Titokzatos szigete után a második helyre került a magyar aukciós rekordok listáján" - tette hozzá a művészettörténész.

Budapest, 2024. február 28.
Rippl-Rónai József Szent Páli Búcsú című műve a hatodik alkalommal megrendezett Art and Antique Budapest kiállítás és vásár sajtótájékoztatóján a Bálnában 2024. február 28-án. Rippl-Rónai csaknem nyolcvan éve nem látott remekműve a legértékesebb darabja az idei kiállításnak.
MTI/Szigetváry Zsolt
Rippl-Rónai József Szent Páli Búcsú című műve a hatodik alkalommal megrendezett Art and Antique Budapest kiállítás és vásár sajtótájékoztatóján a Bálnában 2024. február 28-án. Rippl-Rónai csaknem nyolcvan éve nem látott remekműve a legértékesebb darabja az idei kiállításnak. MTI/Szigetváry Zsolt

A klasszikus és kortárs képzőművészeti eseményen a Kálmán Makláry Fine Arts Galéria állítja ki Reigl Judit 1955-ben készült, Fekete Robbanás című alkotását. Az Initio Arts & Design a leghíresebb magyar absztrakt festő, Hantai Simon festményével, egy mintegy 100 millió forintot érő, 1971-es alkotással érkezik, amely több mint ötven év után került elő egy franciaországi magángyűjteményből.

A Nemes Galéria a vásáron többek között Batthyány Gyula életművének egyik legjelentősebb alkotását, a Vihar a lóversenyen című festményét mutatja be, amely csaknem száz évig lappangott. A Nudelman Numismatica standján Keserü Ilona két szőttese is látható lesz, és itt állítják ki a Kossuth-család címerével díszített, tizenkét személyes, 230 darabos étkészletet is.

Az Art and Antique az elmúlt évekhez hasonlóan idén is szervez online jótékonysági árverést az Axioart felületén. Az idei kedvezményezett az Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány.

(A nyitóképen, balról jobbra: Tausz Ádám főszervező, Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze, D. Tóth Kriszta, az Audi Magyarország márkanagykövete, Gereben Katalin, az Equlior Fine Arts ügyvezető igazgatója, Dobó István, az Equlior Alapkezelő Zrt., Wealth Office igazgatója a hatodik alkalommal megrendezett Art and Antique Budapest kiállítás és vásár sajtótájékoztatóján a Bálnában 2024. február 28-án.)

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×