eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Blaskó Péter színművész a Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című színművéből készült tévéfilm forgatásán a ráckeresztúri Pázmándy-Brauch kastélyban 2024. január 10-én. A Nemzeti Filmintézet és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) első koprodukcióját várhatóan az év második felében tűzik műsorra a televízióban.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Blaskó Péter: Udvaros Dorottyával játszani egy ajándék

Tévéfilm készül Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című színművéből a Nemzeti Filmintézet és az MTVA koprodukciójában. A Nemzeti Színházban nemrég újra bemutatott színdarabot az 1959-es premierjekor Tolnay Klári és Sinkovits Imre párosa szerettette meg a közönséggel, a készülő produkcióban pedig Udvaros Dorottya és Blaskó Péter formálja meg a főszereplőket.

Mint Blaskó Péter, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész az InfoRádióban elmondta, Sinkovits Imre az egyik színész példaképe volt, amikor erre a pályára készült, és nagyon jó érzés volt, hogy fiatal színészként, főiskolásként, bekerült az Ember tragédiájába, és mint Saint-Just találkozhatott az Ádámot játszó Sinkovits Imrével, aki a párizsi színben Dantonként szerepelt és ő, mint Saint-Just, párbeszédet folytathatott vele. Ez nagyon kedves emléke, de aztán az évek során nem igazán kerültek össze nagyobb szerepben.

A Sinkovits Imre és Tolnay Klári főszereplésével játszott Ők tudják, mi a szerelem színdarabhoz képest a filmben nagy különbség lesz, hogy ott a kamera és a közeli képek révén mélyebben enged betekintést a lélekbe.

"Boldog vagyok, mert fiatal színészként nagyon sokat szerepeltem tévéfilmekben, tévéjátékokban, ami azt jelentette, hogy voltak ilyenek. Aztán ez elmúlt, és olyan rossz mondatokat is hallottunk, amikor kérdeztük, hogy miért nincsenek tévéfelvételek és ilyen tévéadások, hogy nincs rá igény. De ha nem kínálom meg a nézősereget egy bizonyos dologgal, akkor honnan tudom, hogy nincsen rá igény? És valahogy elkopott a színházi közvetítés is. Régen volt úgy, hogy hetente, kéthetente adtak színházi közvetítést, voltak egyenes adások is. Most az tesz engem boldoggá, hogy mintha ez újraindulni látszana" – mondta Blaskó Péter.

Nagyon egészséges együttműködésnek tartja a televízió és a filmgyár koprodukcióját és közös finanszírozását, mert így lett arra lehetőség, hogy minőségi munkával vegyék fel azt a színházi előadást, amit jelenleg is játszanak a Nemzetiben, nagy sikerrel.

"A színház soha nem ad sajnos akkora népszerűséget egy színésznek. Most nem magamról beszélek, mert én már idős vagyok ahhoz, hogy kergessem a népszerűséget, de mondjuk fiatal színészeknél is, ha a televízió fölveszi azt az előadást, akkor azt nagyon sok ember láthatja. Ha viszont nem veszik föl, akkor elmúlik az időben, hiszen ez a pillanat művészete, az aznap művészete, és akkor csak az emlékezésben marad meg" – fogalmazott.

Az Ők tudják, mi a szerelem története szerint a francia romantikus zeneszerző, Hector Berlioz élete alkonyán felkeresi gyermekkori szerelmét, Duboeuf Estellát, és meg akarja szöktetni családja köréből a tisztes nagymamát. Felidézik az ifjúkori szenvedélyt, amit korábban a konvenciókhoz igazodva mélyen eltemettek magukban.

Ráckeresztúr, 2024. január 10.
Udvaros Dorottya és Blaskó Péter színművészek a Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című színművéből készült tévéfilm forgatásán a ráckeresztúri Pázmándy-Brauch kastélyban 2024. január 10-én. A Nemzeti Filmintézet és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) első koprodukcióját várhatóan az év második felében tűzik műsorra a televízióban.
MTI/Koszticsák Szilárd
Udvaros Dorottya és Blaskó Péter színművészek a Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című színművéből készült tévéfilm forgatásán a ráckeresztúri Pázmándy-Brauch kastélyban 2024. január 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Mint Blaskó Péter elmondta, abban az időben, az 1600-as évek közepén elképzelhetetlen volt, hogy egy ilyen szangvinikus ember, mint a zseniális zeneszerző Berlioz, megérkezik 48 év után egy családba, és azt mondja régi szerelmének, hogy na, akkor most megszöktetlek, menjünk, mert kint vár a kocsim, és viszlek, mint egy nagy hercegnőt, Szentpétervárra.

"Ehhez is kell egy mentalitás, ez a művészember szenvedélye, megállíthatatlan szeretete, őrzött és fölnövesztett szerelme: nagyszerű, fantasztikus műveket, opuszokat szült, mert a fantáziája fölnövelte ezt a fiatalkori szerelmet. Tehát itt van egy szenvedélyes művészsors is" – fogalmazott.

A forgatás a ráckeresztúri Pázmándy-Brauch kastélyban zajlott, kilenc nap alatt. Az eredeti történet a franciaországi Lyonban játszódik, de Blaskó Péter szerint ez a gyönyörű magyar helyszín nagyon jó otthona volt a felvételnek. Nagy András nagyszerű operatőr volt, gyönyörű felvételek születtek a gyertyákkal megvilágított szalonban.

Ráckeresztúr, 2024. január 10.
Blaskó Péter, Udvaros Dorottya és Tóth Auguszta (b-j) a Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című színművéből készült tévéfilm forgatásán a ráckeresztúri Pázmándy-Brauch kastélyban 2024. január 10-én. A Nemzeti Filmintézet és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) első koprodukcióját várhatóan az év második felében tűzik műsorra a televízióban.
MTI/Koszticsák Szilárd
A Nemzeti Filmintézet és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) első koprodukcióját várhatóan az év második felében tűzik műsorra a televízióban. MTI/Koszticsák Szilárd

"Azzal, hogy kiemeltük a darabot a színpadról és filmet csináltunk belőle, megmozgattuk a színpadi világot, egy kicsit megelevenítettük úgy, hogy körbeforgott a kamera, más szempontból is bemutatta a figurákat, a jelenetet. Izgalmas, érdekes munka volt, és természetesen nagyon sokat segített, hogy mi a szöveg birtokában voltunk, hiszen játsszuk ugyanezt a darabot a Nemzeti Színházban, csak a beállításokat kellett megszervezni, azok nem lehetett ugyanazok már csak a gépállások miatt sem, mint a színpadon. És még egy fontos dolog: Udvaros Dorottyával játszani egy ajándék. Mi nagyon sokat játszottunk már együtt a Katona József Színházban és a Nemzeti Színházban is, de vele különleges dolog együtt szerepelni" – mondta szereplőtársáról Blaskó Péter.

A végeredményt a színművész tudomása szerint az utómunkákat követően, szeptember-október környékén mutatják majd be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×