eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Déva látképe, a háttérben a XIII. században épült vár.
Nyitókép: MTVA/Molnár-Bernáth László

"Magos Déva várát hogy fölépítenék" - finisben a felújítás

Végéhez közeledik Déva várának a felújítása, jövőre visszakapcsolják a turisztikai körforgásba az erődítményt - jelentette be kedden Florin Oancea, a dél-erdélyi város polgármestere.

A Hunyad megyei város elöljárója közösségi oldalán több fényképet is megosztott a belső várban zajló felújítási munkálatokról, melyekkel véget ér az erdélyi turisztikai látványosság több szakaszban lezajlott felújítása. A belső várra vonatkozó 23 millió lejes (1,76 milliárd forint) beruházást nagyrészt európai uniós forrásokból finanszírozták.

A polgámester hangsúlyozta: 2024-ben több eseményt is szerveznek a felújított erődítményben.

A Déva fölé magasodó Várhegyen álló erődítmény külső falait korábban újították fel szintén uniós támogatással. Ezeket a részeket 2016-ban nyitották meg a látogatók előtt.

A hegy ormán található belső vár felújítása mellett önkormányzati támogatással az ide vezető felvonókabint is nagyobbra cserélték, kötélpályáját, megállóit felújították.

A dévai Várhegyen már az ókorban is állt erődítmény. A várat a tatárjárás után IV. Béla király építtette újjá, 1302-től az erdélyi alvajdák székhelye volt. Számos birtokosa közül a legjelentősebbek Hunyadi János, Szapolyai János, Bocskai István és Bethlen Gábor voltak.

Az 1848-49-es szabadságharcban a magyar forradalmi seregeknek Buda és Arad mellett Déva várát is sikerült elfoglalni. Bem tábornok a várban lőszerraktárt rendeztetett be, mely felrobbant. Az egész Várhegyet uraló várrendszer jelentősen megsérült, felújítása sokáig váratott magára.

A várnak szépirodalmi vonatkozása is van, a Kőmíves Kelemen című népballada felépítésének elképzelt történetét meséli el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×