eur:
389.63
usd:
362.78
bux:
67980.8
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay.com

Elfogy a levegő – egy megtörtént iskolai esetet vittek filmre

A film főszereplője, Ana irodalmat tanít egy patinás középiskolában. A diákok körében népszerű, kiváló pedagógust egy szülő feljelenti, mert az órai anyag mellé egy Arthur Rimbaud és Paul Verlaine életéről szóló filmet, a Teljes napfogyatkozást ajánlja.

A 48. Torontói Nemzetközi Filmfesztivál programjában debütált Moldovai Katalin első nagyjátékfilmje, az Elfogy a levegő.

A történet főszereplője, Ana irodalmat tanít egy patinás középiskolában. A diákok körében népszerű, kiváló pedagógust egy szülő feljelenti, mert az órai anyag mellé egy Arthur Rimbaud és Paul Verlaine életéről szóló filmet, a Teljes napfogyatkozást ajánlja.

A megtörtént eseményeken (Torda, Románia, 2017) alapuló alkotás Anája, Krasznahorkai Ágnes színművész az InfoRádióban elárulta, a film alapjául szolgáló történés szerint a tanárnő már 22 éve minden évben ajánlotta a holland filmet a tizenegyedikeseinek, ami miatt egy apuka tett feljelentést, és arra való hivatkozással, hogy homoszexualitás is látható a filmben, a tanárnő eltávolítását kérte az iskolából, mondván, ne szóljanak bele ilyen szinten a gyerek nevelésébe az intézmény falai közt.

"Eddig megegyezik a valóság a filmmel, és az is, hogy a tanárnő fellebbezett, nem fogadta el még azt sem, hogy megrovásban részesítsék, amitől az apuka esetleg megnyugodhatott volna, és akkor minden megy tovább. De a tanárnő igazságérzete ennél azért mélyebb volt, nem hagyta magát, felsőbb szintű tárgyalásokra került sor. Az lett a vége a valóságban, hogy a tanárnő felmondott, a filmben viszont az, hogy elbocsátották és fel is függesztették. A filmben van még egy szál, az apukának a fia, Victor, akinek a viszonya a tanárnővel elég fontos szerepet játszik a filmben, de nem szeretnék mindent elárulni."

Hogy hová indul innen a tanárnő, azt a film a nézőre bízza. "A néző pedig eldöntheti, hogy ha ő ilyen helyzetbe kerülne, hogy ellehetetlenülne abban, amit mindennél jobban tud csinálni és szeret" – mondta a művész.

Krasznahorkai Ágnes abból a szempontból könnyen azonosult a szereppel, hogy drámatanárként foglalkozik civilben gyerekekkel, ebből a tapasztalatából tudott meríteni, de át is beszélte a tennivalókat Moldovai Katalin rendezővel.

A próbák előtt három héttel tudta meg, hogy övé lesz a szerep, és két hetet próbáltak összesen, Erdélyben találkozott a többi színésszel. A forgatás Gyergyószentmiklóson zajlott egy iskolában, ennek kollégiumában is laktak a forgatás alatt.

Dolgozik benne a mondás, hogy "ha tiltva nevelsz, hazudni tanítasz".

"Én magam is úgy gondolkodom, hogy ha az ember megtilt valamit minden érv vagy magyarázat nélkül, akkor az nehezen elfogadható. Miért fogadnám el, ha nem tudom, mi az oka? Önmagában megtiltani valamit semmi értelme, nyilván az a célravezető, hogy ha valamit nem tanácsos csinálni, akkor azt meg kell beszélni, el kell gondolkodniuk a gyerekeknek, hogy valamit miért mond a felnőtt, hogy nem szabad" – részletezte Krasznahorkai Ágnes, a szabályok, szabályrendszerek, de nem a tiltások híve. "Önálló gondolatokra kell sarkallni a fiatalságot" – fogalmazott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×