eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Látogatók az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulóján az egri várban tartott rendezvényen 2023. március 15-én.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Értékes magánadomány került az egri várba

Csaknem kétmilliárd forintból újult meg a műemlék. Számos programot szerveznek, még a Nagy-Eged hegyi remetekápolna ásatását is megnézhetik az érdeklődők.

Csaknem kétmilliárd forintból újult meg az egri vár, melynek múzeuma értékes magánadománnyal gyarapodott - közölte az intézmény sajtóreferense. Petneházi-Halász Noémi tájékoztatása szerint 1,5 milliárd forint uniós, valamint 460 millió forintos kormányzati támogatásból nemrégiben több ponton is befejeződött az egri vár és erődrendszer turisztikai célú fejlesztése. A beruházás új elemei mellett az Eger, 1552 című kisfilmet is megismerhetik a látogatók május 13-án a helyszínen, az Emlékhelyek napján.

A program a hagyományőrzők belvárosi felvonulásával indul, majd az ünnepi megemlékezést követően egy díszvetítés keretében, az alkotók és szereplők részvételével mutatják be a díjnyertes alkotást, mely a mai diákok szemszögéből kelti életre az egri vár ostromát. A vetítést követően pódiumbeszélgetés keretében ismerhetik meg a látogatók a film készítésének kulisszatitkait.

Ezen a napon egy másik közönségtalálkozó is színesíti majd a programot, melynek vendége Kovács István színművész lesz, aki az 1968-ban forgatott Egri csillagok című produkcióban Bornemissza Gergely szerepét alakította.

A sajtóreferens elmondta: értékes ajándékkal gyarapodott a Dobó István Vármúzeum néprajzi gyűjteménye. A noszvaji magánadomány a 20. századi életmódba enged betekintést 123 tételen keresztül, melyek között egyaránt megtalálhatóak a női és férfi öltözetdarabok, a háztartás és lakáskultúra, mesterségek és a gazdasági élet eszközei.

A legkiemelkedőbb darabokból a Múzeumok éjszakáján, 2023. június 24-én láthatnak válogatást az érdeklődők.

A 18. századi Nagy-Eged hegyi remetekápolna kutatása civil kezdeményezésre indult 2020 februárjában, azóta a Dobó István Vármúzeum önkéntesekkel, lokálpatrióta lakosokkal, helytörténészekkel folytatta a munkát.

Június 2-án ismét kiállítás nyílik a kápolnához köthető legújabb leletekből a vármúzeum új déli fogadóépületében, melyet októberében a témához kapcsolódó konferencia követ majd.

Május 15-től június 1-ig maga az ásatás is folytatódik önkéntesek és a múzeum közösségi régészeti programja résztvevőinek bevonásával. Ezúttal az eredeti falakat vizsgálva arra szeretnének fényt deríteni: pontosan mikor épült a kápolna - tájékoztatott a sajtóreferens.

A munkát június 4-én nyílt nap keretében bárki megtekintheti a helyszínen.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×