eur:
393.84
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Daniel Barenboim izraeli-argentin karmester vezényel a Bécsi Filharmonikusok hagyományos újévi koncertjén a bécsi Musikverein koncerttermében 2014. január 1-jén.
Nyitókép: MTI/EPA/Herbert Neubauer

Visszavonul Berlin karmesterlegendája

Az izraeli Daniel Barenboim 80 éves, neurológiai és gerincproblémákkal küzd, az egészsége lesz mostantól az első.

Bejelentette lemondását a Berlini Állami Opera (Berliner Staatsoper Unter den Linden) főzeneigazgatói tisztségéről a hosszabb ideje betegeskedő Daniel Barenboim.

A 80 éves izraeli-argentin karmester pénteken közleményben tudatta, hogy január 31-i hatállyal megválik tisztségétől, mert az elmúlt évben jelentősen romlott egészségi állapota, és már nem képes "arra a teljesítményre, amelyet joggal elvárnak egy főzeneigazgatótól".

Berlin kulturális szenátora, Klaus Lederer megértéssel fogadta Barenboim "legnagyobb tiszteletet érdemlő" lépését, szerinte a világhírű karmester "a helyes döntést" hozta meg, amely a Staatsoper és zenekara, a Staatskapelle érdekeit helyezi előtérbe.

A sztármuzsikus a múlt év vége felé több fellépését is lemondta neurológiai betegségére hivatkozva, és hosszabb szünet után szilveszter napján lépett újra pódiumra, amikor Beethoven IX. szimfóniáját dirigálta.

Barenboim november 15-én töltötte be 80. életévét. Októberben jelentette be, hogy

"súlyos neurológiai betegséget diagnosztizáltak nála",

ezért a jövőben kénytelen az egészségére koncentrálni. Februárban gerincműtéten esett át.

A főzeneigazgató betegsége miatt a berlini operaház kénytelen volt lemondani azt a koncertet is, amelyet Barenboim 80. születésnapja alkalmából tartottak volna, és amelyen a dirigens zongorázott volna.

Barenboim

30 éve áll a legrangosabb berlini operaház élén,

kinevezése 2027-ig szólt. A Staatskapelle Berlin, az operaház zenekara "örökös vezető karmesterévé" nyilvánította a karmestert, a világ egyik leghíresebb klasszikus zenészét.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×