December 16-ig lehet jelentkezni a 6. Magyarország Étele szakácsversenyre - számolt be az InfoRádiónak az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke, Asztalos István, az esemény szervezője. A döntőre március 18-án kerül sor a felcsúti Letenyey Lajos Gimnáziumban.
A verseny ötlete onnan jött, hogy 60 éve nem született olyan új étel, ami kifejezetten Magyarországról szólna, az utolsó ilyen a bélszín Budapest módra és a Csáky rostélyos volt.
"Megpróbálunk ezzel szakítani,
a szakácsok tudását kihasználva elkészítjük az új magyar ételeket, amelyek alapján beazonosíthatóvá válunk"
- mutatott rá Asztalos István.
A verseny az évek során odáig fejlődött, hogy kárpát-medenceivé vált, öt országból járulnak hozzá az alkotáshoz. "Ez nekünk külön öröm, mert a nemzeti összetartozást a fehér asztalnál is meg lehet élni" - jelezte a szervező.
Tavaly és tavalyelőtt már 30 fölötti nevező volt, sokszor a kétfős csapatok különböző éttermek séfjeiből állnak össze.
2020-ban a fogas volt az év hala, ebből készült egy rolád, illetve
kapros, sós, tormás, kecskesajtos túrógombóc
is készült. A legutolsó győztes egy szürkemarhanyakból készült roládétel volt, lecsóval.
"Új ételt nagyon nehéz alkotni, vannak mindenféle megkötések: van alapanyag-megkötés, idén az Agrárminisztérium által kiválasztott sertéshús és a Naszálytej tarkavaja" - mondta még. Egy négy elemből álló ételcsodát kell megalkotni.
A teljes interjút alább meghallgathatják.