eur:
395.07
usd:
371.03
bux:
65076.09
2024. április 19. péntek Emma
Burning candle on black background, space for text
Nyitókép: Boris Ipatov/Getty Images

Elhunyt Rónaszegi Miklós

Kilencvenegy éves korában meghalt a népszerű ifjúsági és történelmi könyvek szerzője, a Delfin-könyvek egykori szerkesztője.

Rónaszegi Miklós halálhírét Bán Mór történelmi regényíró osztotta meg a közösségi oldalán. A Hunyadi-sorozat szerzőjét Rónaszegi családja értesítette, hogy január 27-én, 92 éves korában elhunyt Magyarország egyik legsikeresebb írója.

Népszerű ifjúsági regényein nemzedékek nőttek fel. A Kartal-történetek, az Indián hercegnő, Az indán királyfi, az Indián halál, A királynő kalóza, a Hínáros tenger, A nagy játszma, A genovai fogoly, A Sánta Bölény, Az a híres Háry János, a Gézengúzok-regények és megannyi sikeres mű szerzőjének, a legendás Delfin-könyvek szerkesztőjének művei százezres példányszámban jelentek meg – írta Bán Mór.

Rónaszegi Miklós 1930-ban született Budapesten. Az 1960-as években a Móra Ferenc Könyvkiadónál ő kezdeményezte és szerkesztette a Delfin-könyvek sorozatot, melyen olvasók nemzedékei nőttek fel. Első művének 1955-ös megjelenése óta számos sikeres, főként ifjúsági, a tudományos fantasztikum műfajában írt könyve jelent meg, valamint A gézengúzok meg az idegenforgalom című regényéből elkészült a Kismaszat és a Gézengúzok című ifjúsági játékfilm is.

Összesen 26 könyve jelent meg, írt történelmi regényeket, indiántörténeteket, irodalmi életrajzokat és vidám gyerekregényeket is. Az a híres Háry János című meseregénye Spanyolországban hat kiadást ért meg.

Az író szerkesztői munkásságáért 2015-ben megkapta a Magyar Arany Érdemkereszt állami kitüntetést, 2020-ban pedig Kásler Miklós miniszter Herczeg Ferenc-díjat adományozott neki Herczeg Ferenc szellemi és irodalmi örökségét méltóképpen képviselő kiemelkedő fikciós vagy dokumentarista jellegű történeti irodalmi – történetírói, történelmi regény vagy történelmi dráma írói – teljesítményének elismeréseként.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×