INFORÁDIÓ
2022. január 21. péntek
Ágnes

akropolisz

görögország

olaszország

Athén, 2012. május 16.Az olimpiai láng ég egy kandelláberben, az athéni Akropoliszon, a Parthenon előtt, miután a lángot vivő staféta a görög fővárosba érkezett. A lángot május 17-én adják át a 2012-es londoni nyári olimpia küldöttségének. A láng mögött a görög az olimpiai és a brit zászló (b-j) látható. (MTI/EPA/Jannisz Behrakisz)

Görögország meg fogja az istennő lábát kapni

Infostart / MTI

Olaszország visszaadja Görögországnak az athéni Akropoliszon álló Pallasz Athéné-templomot, a Parthenónt díszítő fríz egy darabját, egy istennőlábat, amelyet jelenleg Szicíliában, a palermói Antonio Salinas Régészeti Múzeumban őriznek.

A márvány szobortöredék egy trónon ülő istennőnek a tunika alól kikandikáló lábát, Peithónak, a szerelmi rábeszélés istennőjének vagy Artemisznek, a vadászat istennőjének a lábát ábrázolja.

A hajdan a Parthenón keleti oldalának nagy frízét díszítő töredék a 19. század elején került tisztázatlan módon Robert Fagan akkori szicíliai és máltai brit konzul gyűjteményébe. A kollekciót Fagan halála után, 1820-ban az özvegy a Palermói Egyetemnek adta el.

A Parthenón-töredékért cserébe az athéni Akropolisz-múzeum kölcsönad Szicíliának két jelentős műkincset, Pallasz Athéné egy több mint 2400 éves fej nélküli szobrát és egy i.e. 8. századi geometrikus amforát.

A két ország kulturális minisztériuma között létrejött egyezség alapján a Parthenón-töredék formálisan egyelőre négy évre, a két másik régiségért cserébe kerül Athénba, de a kölcsönmegállapodás négy év után megújítható lesz, és a valós cél az, hogy a márványdarab tartósan Athénban maradjon.

Nyitókép: Jannisz Behrakisz
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018