eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Szent István-bazilika 2150 kilogrammos Szent Henrik-harangja az északi toronyban 2020. június 3-án. Megkondulnak országszerte és a határon túl is a harangok június 4-én délután fél 5-kor a Nemzeti összetartozás napján, Trianon százéves évfordulóján. Száz éve, 1920. június 4-én írták alá a versailles-i Nagy Trianon-kastélyban az első világháborút lezáró trianoni békediktátumot, amely területe kétharmadával megcsonkította Magyarországot, a magyarság egyharmada az új határokon kívülre került. Június 4-ét az Országgyűlés a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította 2010. május 31-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Szent István-kiállítás nyílt a pesti bazilika altemplomában

Csak vasárnapig látogatható, érdemes sietni.

Szent István öröksége címmel nyílt Kárpát-medencei keresztény magyar alkotóművészeti kiállítás kedden Budapesten, a Szent István-bazilika altemplomában a XV. Ars Sacra Fesztiválhoz kapcsolódva, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) keretében.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a kiállítás megnyitóján kiemelte: ebben a helyzetben, amelyben most vagyunk, a magyarság megmaradásának egyetlen lehetősége az, ha ugyanazt csinálja, mint amit Szent István csinált. "Támaszkodik a hagyományaira, támaszkodik az őseire - adott esetben mi például Szent Istvánra -, gyakorolja a hitet, és megérti azt, ami történik a Földön, és ami történik azon kívül" - mondta.

A Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért Alapítvány és a Józsa Judit Művészeti Alapítvány által rendezett tárlat szeptember 12-ig látogatható.

A rendezvényen kiállító 52 alkotóművész utal az 52. alkalommal megrendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. A Nemzetstratégiai Intézet gyűjteményéből további 31 művész alkotása látható. Az összesen 83 alkotóművész részvételével utalnak a 83 évvel ezelőtt Magyarországon tartott NEK eseményére is.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×