eur:
393.74
usd:
365.01
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Rátóti Zoltán színművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Színházművészeti Tagozatának vezetője beszédet mond az országos színházi évadnyitó gálán a Pesti Magyar Színházban 2019. augusztus 30-án.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Megszólalt Rátóti Zoltán az SZFE tavaszi félévével kapcsolatban

Szarvas József segítőjeként tevékenykedik majd az egyetemen, és "üdvözöl" mindenkit, aki a történtek után beiratkozott a tavaszi félévre.

Tettekkel, világlátással mutatna példát Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas színész az SZFE új tanáraként - az egyetem kuratóriumának új tagjaként -, és a művész a Magyar Nemzetnek adott interjúban azt is elmondta, "nemzeti érzés" óra nem lesz az egyetemen.

Rátóti Zoltánra a prózai színész osztályt vezető Szarvas József segítőjeként lesz szükség, és "a színészmesterséget fogják oktatni".

Felkérésük után mindketten egyeztettek többekkel a leendő tananyagról, illetve kielemezték, hogyan oktatták őket annak idején - Méhes László tanártársukkal együtt is, aki a leendő zenés mesterség oktatója lesz.

Felidézte, régen "a színpadi egyedülléttől, a színpadi kapcsolatfelvételtől a partnerre/partnerekre való figyelmen át a jelenetértelmezésen, -elemzésen keresztül a nélkülözhetetlen rögzítőképességig terjedt az első két év mindennapi gyakorlata. Sztanyiszlavszkij módszerét más-más irányból közvetítették felénk".

"Huhogásnak" tartja, hogy ideológiai oktatásra készülnének, nem törekednek ígéretük szerint "átnevelésre".

A Vas utcai épülethez és az Ódry Színpadhoz sok szép emlék köti, de

"a történtek után már nem Thália felszentelt temploma",

utalt az őszi félév bizonytalan helyzetére a tiltakozások és a blokád mentén.

"Nagy szívfájdalmam, hogy a felújítás során a Rákóczi úti épületben nem volt idő visszaállítani a régi, kis tantermi színpadokat az osztálytermekben. Az elmúlt években sajnos minden teremből kiiktatták a színpadot, ezért egy szinten történik a próba és az előadás, pedig akárhogy is vesszük, mágikus hatása volt annak, hogy első perctől fogva megtapasztalhattuk a színpadi létezést.

Az új campuson minden színészosztályban lesz színpad"

- mondta még.

Hogy miként állhat helyre a diákok és a tanárok közti bizalom az új helyzetben, arról azt mondta, arra törekedtek, hogy az osztályvezető tanárok megtarthassák a diákjai­kat, a diákok is attól a mestertől tanulhassanak, akivel elkezdték az egyetemet. Üdvözöl mindenkit, aki beiratkozott a tavaszi félévre - részéről optimista.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Te is 8-tól 5-ig dolgozol? Könnyen lehet, hogy ez nagy gond

Te is 8-tól 5-ig dolgozol? Könnyen lehet, hogy ez nagy gond

A távmunka és a rugalmas munkavégzés egyre szélesebb körű elterjedésével egy új kifejezés, a chronoworking is megjelent a munka világában, ami lényegében azt írja le, hogy az adott munkavállaló – amennyiben lehetősége van rá – munkaidejét a bioritmusához igazítja (legyen szó korán kelő pacsirtákról vagy éjszakai baglyokról), vagyis olyan napszakban dolgozik, amikor energiaszintje és koncentrációs képessége arra a legmegfelelőbb. A chronoworking lehetőségének biztosítása a munkáltatónak is megéri, hiszen a bioritmusának legjobban megfelelő időszakban dolgozó munkavállaló produktívabban látja el feladatát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×