eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Átfogó kiállítás nyílt a PsychArt24 elmúlt tíz évéből

A retrospektív tárlat december 4-ig tekinthető meg a Budapest Art Brut Galériában.

A PsychArt®24 Művészeti Maratont 2010-ben indította útjára a Moravcsik Alapítvány, hogy összehozza a pszichiátriai betegséggel küzdőket és családtagjaikat a mentálisan egészségesen élőkkel. Ez a közös élmény hozzásegít ahhoz, hogy csökkenjenek az előítéletek a pszichoszociális fogyatékossággal élő emberekkel szemben, javuljon életminőségük és társadalmi integrációjuk – olvasható az esemény közleményében.

A pszichoszociális fogyatékossággal élőkre jellemző a szorongás, a belső feszültség, az érzelmek és félelmek kifejezésének nehézsége, illetve a környezettől való elszigetelődés. Társadalmi beilleszkedésüket sok esetben azonban nemcsak saját mentális problémáik, hanem a velük szemben létező előítéletek is gátolják.

Kezelésükben nagy szerepet kap a művészetterápia,

hiszen az alkotási folyamat során a résztvevőknek lehetőségük nyílik a belső feszültség levezetésére és érzelmeik kifejezésére.

A betegek nagyjából 15 százaléka a betegség fellobbanását követően spontán kezd festeni, verseket, prózákat írni, vagy éppen zenélni. Így saját maguknak és a külvilágnak is láthatóvá tudják tenni belső világukat, küzdelmeiket, és az alkotásaikon keresztül képesek önmagukra reflektálni.

Az elmúlt 10 évben rendezett PsychArt®24 festőmaratonokon több ezer kép készült, és még annál is több kellemes emlékkel térhetett haza minden résztevő. A Budapest Art Brut (BAB) Galériában 2020. december 4-éig látható retrospektív kiállítás – a teljesség igénye nélkül – ezt a tíz évet kísérli meg összefoglalni és bemutatni, hogy idén is együtt élhessük át a PsychArt®24 élményt, mivel az idei egész napos közösségi rendezvényt a kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel el kellett halasztani – fogalmaznak.

A képeket lehetőség van megvásárolni is, a galériában személyesen (Bp., Üllői út 60-62.) minden hétköznap 11-18 óráig, illetve az alapítványi webshopon keresztül.

Kérdőív egy antistigma programhoz

A PsychArt®24 fontos része az alapítvány stigmákat felszámoló munkájának. Ide kapcsolódik az a lakossági felmérés is, amelyet az év végéig folytat a Moravcsik Alapítvány, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikája és partnerszervezeteik, hogy megismerjék az emberek véleményét és gondolatait a pszichiátriai betegségekről, illetve arról, hogy mit gondolunk és mit érzünk a pszichiátriai betegséggel élőkkel kapcsolatban.

Fontosnak tartják, hogy sokan töltsék ki a nyilvános, névtelen, online kérdőívet, hiszen ez hozzájárulhat ahhoz, hogy az összegyűlt adatok elemzését követően a szakemberek kidolgozzanak egy nemzeti szintű, hatékony antistigma programot:

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×