INFORÁDIÓ
2022. május 21. szombat
Konstantin

koronavírus

fesztivál

kultúra

márta istván

támogatás

kormány

magyar művészeti akadémia

Résztvevők a debreceni Campus Fesztiválon 2016. július 20-án.

Fesztiválok: nagy tolongás és bizonytalanság

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

Augusztus utolsó két hétvégéjén fesztiváldömping lesz, de kérdés, hogy az embereknek lesz-e merszük részt venni ezeken. A Magyar Fesztiválszövetség szerint a fesztiválok 60 százalékát nem tartják meg, a szövetség arra kéri a fesztiválozókat, hogy ha tehetik, ne kérjék vissza a jegyek, bérletek árát, hanem váltsák be a jövő évi fesztiválon - mondta az InfoRádióban Márta István, a szervezet elnöke.

Márciushoz képest átalakultak a fesztiválok megrendezésével kapcsolatos kilátások: a rendezvények 60 százaléka marad el - ismertette Márta István, a Magyar Fesztiválszövetség elnöke az InfoRádióban a szervezet Covid-munkacsoportja által már második alkalommal elkészített kérdőíves felmérés eredményét. A 220 fős tagságnak kiküldött kérdőívek közül mintegy 100 érkezett vissza, és a válaszadók kétharmada nyilatkozott úgy, hogy a kijelölt időpontban nem tudja megtartani a fesztiválját.

  • Három százalékuk online fogja megvalósítani a fesztiválját,
  • hét százalék reménykedik,
  • 31 százalék pedig biztosan halaszt - vagy az idén őszre, télre, vagy a jövő évre

- mondta Márta István.

"Az előrejelzések szerint - és ahogyan azt gondoltuk -, augusztus 15-ével megszűnik a fesztiválszervezési moratórium, ezáltal a fesztiválsztrádán egy óriási dugó alakul ki, hiszen nagyon sok ifjúsági, könnyűzenei, rockzenei fesztivál igyekszik megtartani a rendezvényét még a tanév kezdete előtt" - mondta az elnök. Ezek között említette a Strand, a B my Lake, a Campus fesztiválok mellett az EFOTT-ot, a SZIN-t, a Paloznaki Jazzpikniket vagy a Fishing on Orfűt.

"Mindegyik fesztivált augusztus 20-29. között tartják majd meg, tehát óriási tolongás lesz"

- tette hozzá Márta István. Egyúttal érthetőnek nevezte, hogy a fesztiválszervezők igyekeznek a közönségüket kiszolgálni, hiszen óriási a nyomás és az érdeklődés is a fesztiválozók részéről.

Elmondta azt is, hogy a fesztiválszervezőknek kell eldönteniük, hogy az előírt biztonsági kötelezettségek mellett érdemes-e, meg tudják-e tartani a rendezvényt.

A Gyulai Várszínház teljes programját megtartják majd például ezen előírások mellett is. A szabadtéri rendezvényeknél jelen pillanatban még a törvény az, hogy bizonyos arányú széket lehet csak használni. Tehát egy 600-as férőhelyen jelen pillanatban csak 150-200 néző nézheti az előadást - mondta Márta István.

Hozzátette: lehet, hogy oldódnak az előírások akár június közepétől, végétől, de ezt még biztosan nem lehet tudni. A jegyeket viszont muszáj elkezdeni árusítani.

"Ez egy nagy csapda, egy harapófogó, és itt abban bízom, hogy

a fesztiváligazgatók, -szervezők mindig híresek voltak a kreativitásukról és a rugalmasságukról. Most eljött az ideje annak, hogy ezt bizonyítsák"

- tette hozzá Márta István.

Az a nyári időszak, amelyben akár sátrazással, akár másmilyen módon teljes időjárási szabadságban telhettek a közönség napjai, ez megváltozik - mondta az elnök az őszi hétvégékre halasztott szabadtéri fesztiválokkal (ilyen a Művészetek Völgye, az Ördögkatlan, vagy a Fezen) kapcsolatos nehézségekről.

"Nem lehet előre megjósolni, hogy akár az augusztus végi, akár az őszi programoknál mekkora lesz a résztvevők száma, és hogy mekkora lesz az esetleges félelem az újra belobbanó járványtól, illetve, hogy az embereknek van-e pénzük azokra a fesztiválokra, amelyeknél van belépő" - sorolta a várható nehézségeket. Szavai szerint erősen propagálják és promotálják azt mind a közönségnél, mind a szakmai szervezeteknél, hogy

Németországhoz vagy Belgiumhoz hasonlóan - ott ugyanis nem kötelező visszaváltani a belépőket -, nálunk is valamilyen voucher rendszer legyen.

Bár ezekkel az országokkal szemben nálunk kötelező a visszatérítés.

A Fesztiválszövetség szerint azonban mégis hasznos lenne egy ilyen rendszer, amellyel pénzvisszatérítés helyett a fesztiválozó jövőre biztos fesztivált és előadókat kapna. "De mi ezt csak ajánlani tudjuk" - hangsúlyozta Márta István.

"Az előadóművészet előtérbe került, minden fronton. A kormányzat is eléggé segíti az előadóművészetet: különféle összegekkel, programokkal" - mondta az elnök azzal kapcsolatban, hogy a kabinet nemrégiben a Magyar Művészeti Akadémiával közösen egy 5,1 milliárdos kultúramentő csomagot dolgozott ki, azonban ennek célcsoportjai között nem nevesítették a fesztiválokat.

"Mi azt képviseljük, hogy egy fesztivál nemcsak az előadóművészetek helye, hanem a kiszolgáló egységek, a technika, a kézművesek, maguk a fesztiválentitások is mind nagyon fontosak lesznek. Még az 5,1 milliárdnak a sorsáról nem tudunk, a közeljövőben egyeztetünk az MMA-val - tette hozzá Márta István.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó hang

Fesztivál stratégiák és elmaradások
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018