eur:
394.93
usd:
363.15
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
A Rambo-filmsorozatban használt kések a Nagyházi Galéria és Aukciósház sajtótájékoztatóján, ahol bemutatták a decemberben kalapács alá kerülő, Andy Vajna producer filmes relikviákat is tartalmazó magángyűjteményét 2019. november 22-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Meglepetések az Andy Vajna-gyűjtemény árverésén

Elárverezték az idén elhunyt Andy Vajna gyűjteményét és filmes relikviáit a budapesti Nagyházi Galériában, ahol a filmproducer Bentley Continental GTC kabriója 15 millió forintért kel el, a Rambo-filmek kései viszont nem találtak gazdára.

A neves filmes művészeti gyűjteményéből kiemelkedik Munkácsy Mihály 1880-ban készített Krisztus Pilátus előtt (Tanulmányfejek) című védett képe, amely 28 millió forintos kikiáltási áron kelt el. Kovács Margit alkotásai közül a Fonó lányt 3,8 millió forintért, az Esőlesőt 3 millió forintért vásárolták meg.

A 38 ezer forintos kikiáltási árú filmzenei kotta 1,1 millió forintért, egy ismeretlen festő Majom című képe 950 ezer forintért, egy gyöngydíszítésű gitár 950 ezer forintért talált új gazdára.

A személyes használati tárgyak közül a legértékesebb tétel a Bentley Continental GTC kabrió volt, amelyet a producer még 2007-ben vásárolt az Egyesült Államokban.

A 10 millió forint kikiáltási árról induló kocsit végül 15 millió forintért vásárolta meg új tulajdonosa.

Andy Vajna 259 tételből álló kollekciójának tételei között szerepeltek Alan Parker angol filmrendező, producer Andy Vajnának készített rajzai és jegyzetei, a Rambo-filmek kései, valamint a Die Hard és a Rambo forgatási képei. Mindezek mellett licitálni lehetett Andy Vajna személyes tárgyaira, bútoraira.

  • Az íróasztallá alakított rulettasztal korábban a kaszinós irodájának meghatározó bútora volt, amelyet 1,2 millió forintért,
  • két art deco konzolasztalt 320 ezer és 360 ezer forintért,
  • egy pókerkészletet 420 ezer forintért,
  • produceri székét pedig 300 ezer forintért adták el.

Licitálni lehetett Andy Vajna filmproduceri munkásságának fő állomásait, kapcsolatait, barátok, munkatársak, színészek, rendezők együttműködését dokumentáló fotókra, plakátokra és filmes kellékekre. A fotókon sok más híresség mellett Robert Redford, Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Jeremy Irons, Madonna, Demi Moore, Alan Parker, Sean Connery, Samuel L. Jackson látható. Sylvester Stallone dedikált fotója 380 ezer forintért, Arnold Schwarzenegger dedikált képe 700 ezer forintért talált új gazdára. Az 50 ezer forintos kikiáltási árú Oliver Stone-levél Nixon-bélyegekkel 750 ezer forintos leütési árat ért el. Gazdára lelt többek között az Evita, a Terminator 3 és A miniszter félrelép díszpéldánya, az Angel Heart, a Nixon, a Rambo III és a Total Recall plakátja, mindezek mellett árverésre bocsátották a producer ma már ritkaságnak számító videókazetta- és DVD-gyűjteményét is.

Az aukció bevételének egy része jótékonysági célt szolgál, melyet Andy Vajna özvegye a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központja számára adományoz és ebből az összegből kapnak végkielégítést az elhunyt producer egykori munkatársai.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×