eur:
395.1
usd:
370.75
bux:
65116.7
2024. április 19. péntek Emma
A Gábor Áron által öntött rézágyúk egyetlen megmaradt példánya a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumból érkezett 1848-49-es ereklyék kamarakiállításán a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban 2019. november 18-án.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Ikonikus tárgy került egy budapesti múzeumba, nincs belőle több - fotó

A Hadtörténeti Múzeumban látható hétfőtől a Gábor Áron által öntött rézágyúk egyetlen megmaradt példánya.

A Hadtörténeti Múzeumban látható hétfőtől a Gábor Áron által öntött rézágyúk egyetlen megmaradt példánya. A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumból érkezett ágyú és további hatvan 1848-49-es ereklye több mint fél éven át vendégeskedik Budapesten.

"Gábor Áron hős volt, alakjában ott van a székely találékonyság is. Mintegy hetven löveget készített a szabadságharc alatt, de csak egy ágyúcső maradt fenn, amelyet 1906-ban Kézdivásárhelyen találták meg vízvezeték-szerelés közben. 1923-ban a Székely Nemzeti Múzeumba került, de 1971-ben Bukarestbe szállították, és csak 2010-ben tért vissza Sepsiszentgyörgyre" - mondta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, a kiállítás megnyitóján a Hadtörténeti Múzeumban.

Az ágyú mellett olyan 1848-49-es forradalmi ereklyék láthatók a kamara kiállításon, mint

  • Kiss Ernő tábornok nyerge,
  • Deák Ferenc pipája,
  • Kossuth Lajos cigarettaszipkája,
  • Bem József sétabotja,
  • Zathureczky István a kufsteini börtönben készített kosárkája.

Kelemen Hunor hangsúlyozta: a most kiállított tárgyak jelentőségét az adja, hogy történelmi hőseink használták, vagy éppen ők készítették.
A rézágyú a szabadságharc leverése után csaknem hatvan évvel került elő, és mielőtt 1971-ben a Román Nemzeti Történeti Múzeumba szállították, kézdivásárhelyi kisiparosok két hasonmást öntöttek, az egyik a kézdivásárhelyi, a másik a sepsiszentgyörgyi múzeum udvarára került.

Az eredeti ágyú csak 2010-ben, hosszas politikai előkészítés után kerülhetett vissza Sepsiszentgyörgyre.

"2009-ben Románia első magyar kulturális minisztere lettem, és egyik első feladatomnak neveztem meg a székely ereklye visszaszerzését. Először csak ideiglenesen sikerült, aztán 2014-ben ismét miniszter lettem, akkor tudtuk befejezni az eljárást, az adminisztrációs folyamatot. Gábor Áron már életében példa, halála után pedig legenda lett, a rézágyúról szóló népdalt már a szabadságharc alatt énekelték Erdélyben, Jókai novellát írt Gábor Áronról" - mondta Kelemen Hunor.

A rézágyú 2020. június 30-ig látható a Várban a 101 éves Hadtörténeti Múzeumban, ez idő alatt újítják fel a Kós Károly által tervezett Székely Nemzeti Múzeum épületét, ahová jövő nyártól visszakerül.

A hétfői ünnepségen jelen volt Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója, valamint Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója is.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×