eur:
394.05
usd:
370.03
bux:
65561.09
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Büfik és bukások - megjelent a vicces apanapló

Büfik és bukások címmel jelent meg könyvben Herczeg Zsolt, az InfoRádió parlamenti tudósítójának személyes apanaplója M. Miltényi Miklós grafikáival.

Amikor gyereke születik az embernek, az bizonyos értelemben egy trauma, a traumákat pedig különféle módokon lehet feldolgozni. Herczeg Zsolt például túrázni ment a barátaival, akiknek miről másról beszélt volna, mint Tomika nevű kisfiáról, és akik rábeszélték, hogy történeteit valamiképp rendszerezze - mondjuk napló formában.

"Kipróbáltam, de csak terápiás jelleggel. De, ahogy mondani szokták, nagyon bejött. Az olvasóknak is bejött, így született meg a Büfik és bukások könyv formában" - mondta el az InfoRádió újságírója.

Herczeg Zsolt derűs, de kicsit cinikus, szarkasztikus személyiségnek tartja magát, aki szereti Rejtő Jenő szemével látni a világot.

"Elképesztő mennyiségű groteszk, abszurd élmény éri az embert apaként, és pontosan annyi energiába kerül nevetni ezeken, mint bosszankodni"

- próbál tükröt tartani maga elé. Persze ő is dühöng időnként, de olyankor emlékezteti magát, hogy később majd ezen is fog tudni nevetni.

Szerinte nagyon nagy baj van ma az apaképekkel, hisz

a ma apává váló fiúk "a szocializációjukat kidobhatják a kukába": teljesen máshogy kell gyereket nevelni, mert más világra kell nevelni.

Régen a gyerek akkor volt a jó, ha "nem zavart": hamar szobatiszta lett, ha átaludta az éjszakát, ha csendben maradt és nem beszélt vissza a tanárnak. "Ma viszont

az a gyerek lesz sikeres, aki feláll az órán, és kérdez, hogy ez vagy az miért van úgy"

- hozza fel példaként. Ma már nem úgy van, hogy valaki 20 éves korában elvégez egy iskolát, aztán 60 éven keresztül ugyanazt a munkát végzi. A szülőségre való felkészülés ma a szerző szerint azt jelenti, hogy eldönti, melyik mintájával szakít és melyik mellett tart ki. "Ha az embernek szerencséje van, meg tudja találni azt a néhány szülői, nagyszülői mintát, ami időtálló" - villantja fel azért a reménysugárt. Ezek elemei például

a humor, a kommunikációs készség, az olvasottság, a derű, a fegyelem és a szorgalom, az érzékenység,

de le kell hántani róluk azt a réteget, amelyeket 2018-ban már nem tudunk jól használni a gyerekek nevelésében, mert elmúlt a szüleink világa.

Herczeg Zsolt saját döntésből nem oszt meg a gyermekeiről képet az interneten, illetve nem engedi be a nyilvánosságot például a hálószobájába, legfeljebb a nappaliba, a konyhába és néha a gyerekszobába: "elsősorban magamról beszélek, az én érzéseimről és gondolataimról".

Aki olvassa a könyvet, az az írója szerint azt élheti át, mintha róla szólnának a sorok, de fontos, hogy ez nem egy tanácsadó könyv, hisz - mint Herczeg Zsolt mondja - ő nem jobb szülő senkinél.

"Ettől a könyvtől könnyebb lesz, mert a nevetéstől minden könnyebb lesz"

- fogalmazza meg tanulságként az InfoRádió parlamenti tudósítója, aki azt szeretné, ha mindenki megszabadulna attól a tehertől, hogy elég jó szülő-e. Mindenki hibázik, de ez a hibázás sokszor szórakoztató.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×