eur:
393.62
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Radnóti Miklós sírja a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben a költő halálának 70. évfordulóján, a Holokauszt-emlékév keretében megrendezett Radnóti-emléknapon 2014. november 9-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Bruzák Noémi

A kikiáltási ár duplájáért kelt el Radnóti kézirata

A tragikus sorsú költő klasszikusának, a Járkálj csak, halálraítélt című versnek egyetlen fennmaradt kézirata került kalapács alá.

Ötmillió forintról indult a licit, végül 10 millió forintért kelt el a kézirat a Központi Antikvárium péntek esti árverésén. Az aukción a kézirat mellett autográf levelek, műfordítások, fényképek és különleges Biblia-kiadvány is szerepelt.

Bálinger Béla üzletvezető az M5 csatorna Kulturális Híradójában elmondta, az teszi igazán különlegessé a kéziratot, hogy van benne egy átsatírozott sor. Radnóti piszkozatot nem őrzött meg, vagyis az ő alkotói folyamatát nem nagyon lehet reprodukálni, mert minden piszkozatot megsemmisített - mondta a szakember, aki szerint a kézirattal egy halhatatlan mű születésének utolsó mozzanatát ismerheti meg az utókor.

Az antikvárium munkatársainak sikerült megfejteniük az átsatírozott verssort. Bálinger Béla kiemelte, hogy az eredeti verzióban a költő "villannak holnap a kaszák" sort írta, de végül ezt kisatírozta, és megszületett a végleges szöveg: "ejtik árnyuk a vadlibák". A vers címét Gyarmati Fanni, Radnóti Miklós felesége adta, aki naplójában a "legszebb" jelzővel emlegette ezt a művet. A vers először a mindössze pár kiadást megélt Gondolat című folyóiratban látott napvilágot.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×