INFORÁDIÓ 
2019. június 16. vasárnap
Jusztin

pieter bruegel

festmény

bécs

szépművészeti múzeum

Budapest, 2016. január 20. A Szépművészeti Múzeum által 2016. január 20-án közreadott reprodukció id. Pieter Brueghel Keresztelő Szent János prédikációja című képéről. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter döntése értelmében az állam nem tudja megfelelően igazolni a kép tulajdonosi jogviszonyát. A 16. századi németalföldi festőművész egyik leghíresebb alkotását a Szépművészeti Múzeumban őrzik. A miniszter a jogszabályokban meghatározott jogkörében eljárva döntött arról, hogy az állam kiadhatja a festményt, amennyiben az igénylők az örökösi minőségüket a jogszabályokban meghatározottak szerint támasztják alá. Veronika Batthyány-Strattmann és Batthyány Ádám a festmény visszaadása érdekében tulajdonjogukra való hivatkozással, 2015. augusztus 26. napján jelentettek be igényt az állami tulajdonjog gyakorlójához. MTI Fotó: Szépművészeti Múzeum

Újabb feszültség Ausztria és Magyarország között

Infostart

Nem adta kölcsön a Szépművészeti Múzeum Pieter Bruegel értékes festményét egy bécsi kiállításra, noha a tárlat katalógusában még szerepelt. A háttérben egy tulajdonjogi per állhat.

A bécsi Kunsthistorisches Museumban október 2-án megnyíló, a holland Bruegel művészetét bemutató tárlatonon nem lesz látható egy kép, amely pedig szerepel a kiállítás katalógusában. A napi.hu értesülései szerint Bruegel Keresztelő Szent János prédikációja című képét a bizonytalan jogi háttér miatt a magyar Szépművészeti Múzeum végül nem adta kölcsön a bécsi társintézménynek, a portál úgy tudja, a Miniszterelnökség tiltotta meg az átadást.

A 100 millió euróra tartott festmény tulajdonjogát egy négy évvel ezelőtti kormányrendelet értelmében adta vissza az állam két évvel ezelőtt a Batthyány családnak, amely letétbe helyezte a Szépművészeti Múzeumban. (Az október végén ismét megnyíló Szépművészeti állandó kiállításának részeként a nagyközönség is megtekintheti Budapesten.)

Majd váratlan fordulat történt: a burgenlandi Güssing Alapítvány is igényt formált a képre. A Batthyányak ősi, güssingi (németújvári) várát és annak tárgyait kezelő alapítvány, illetve annak egyik fenntartója, Burgenland tartomány eljárást kezdeményezett a festmény tulajdonosi jogainak tisztázására, illetve a kártalanítás lehetőségének vizsgálatára. A Miniszterelnökség emiatt tiltotta le az utolsó pillanatban a kép kölcsönadását az osztrák múzeum kiállítására.

Nyitókép: Szépművészeti Múzeum
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018