eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: ligetbudapest.hu

Újabb nagy építkezés kezdődik a Városligetben - videó és galéria

Heteken belül megkezdődik a Magyar Zene Házának építése a Városligetben. Az oktatási, múzeumi intézményként és koncerthelyszínként is szolgáló épület a tervek szerint 2020 végén nyitja meg kapuit.

A Magyar Zene Házát a Városligeti-tó mellett, a hajdani Hungexpo irodaházak helyén alakítják ki. Az eddig a látogatók elől elzárt, 10 ezer négyzetméternyi terület 3 ezer négyzetméterén épül fel az intézmény. Az ezen kívüli, megújult zöldterületet visszakapják a park látogatói. Rövidesen megkezdődik az építkezés – mondta Baán László a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa.

"Az egy-két héten belül elkezdődő építkezéssel újabb mérföldkőhöz érkezik a beruházás, amely jelenleg

Európa legnagyobb kulturális jellegű városfejlesztési projektje.

Immáron elmondhatjuk, hogy már nem is terv, hanem elkezdődött a megvalósítása: zajlik a Néprajzi Múzeum építkezése, épül a mélygarázs, elkészült a kutyás élménypark, zajlik az Olof Palme ház felújítása, amely egy rózsakerttel kibővítve Millennium Háza néven nyílhat meg jövőre, és megkezdődtek a parkfelújítási munkálatok is. Ennek a folyamatnak a legújabb eleme lesz a Magyar Zene Háza megépítése Szu Fudzsimotónak, a világ egyik legtehetségesebb építészének tervei alapján" - fejtette ki Baán László.

Szu Fudzsimoto a természet ihlette épületet tervezett. Az épület üvegfalai a külső és a belső tér között teremtenek folytonosságot, a lebegő tetőszerkezet pedig lukacsos, ahol a fény beáramolhat, vagy a nyílásokon fák törhetnek a magasba.

Batta András a zenei ismeretterjesztő központ szakmai munkacsoportjának vezetője, a Zeneakadémia egykori rektora elmondta, hogy az épület földalatti szintje a kiállítások tere lesz. Az állandó kiállítás interaktívan ismerteti meg a zene működését, valamint átfogó zenetörténeti képet ad, az időszaki kiállítótérben pedig a magyar zenetörténet egy-egy témakörét részletesebben is bemutatják. A nyitó kiállítás például az elmúlt félévszázad magyar könnyűzenéjét feldolgozó tárlat lesz.

Az alsó szinten a kiállító terek mellett helyet kap egy úgynevezett hangdóm, amely olyan mint egy Planetárium, csak nem csillagképekkel, hanem különleges hangokkal, hangeffektusokkal dolgozik.

Az épület földszintjén egy koncertterem és egy előadóterem, valamint egy szabadtéri színpad kap helyet. Az épület emeleti szintjein zenepedagógiai termek lesznek, hiszen a Magyar Zene Házának fontos küldetése az iskolás gyermekcsoportok, családok megszólítása – tette hozzá Batta András.

"Szeretnénk, ha a magyar zenepedagógiába bekapcsolódna a ház, nemcsak a professzionálisan zenét tanuló fiatalok körében, hanem a közoktatásban is.

Nem szentélyt szeretnénk létrehozni, hiszen a zene szentélyeiből Magyarországon is sok van, hanem egy előszobát ezeknek a szentélyeknek".

A Magyar Zene Háza – az élményalapú zenei ismeretterjesztő központ a tervek szerint 2020 végére nyithatja meg kapuit.

A témáról bővebben is hallhatnak csürtötök18 órától az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek vendége lesz Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa és Batta András, a zenei ismeretterjesztő központ szakmai munkacsoportjának vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×