eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: https://www.facebook.com/filmarchivum/

Hat nap alatt több mint 60 film: restaurált ritkaságok, szabadtéri vetítések, gyöngyszemek

Szeptember 4-én kezdődik a második Budapesti Klasszikus Film Maraton. Hat nap alatt hatvan alkotást – köztük 16 idén restaurált magyar filmet mutatnak be a Toldi mozi és az Uránia Filmszínház mellett a Szent István Bazilika előtti szabadtéri helyszínen.

Valószínűleg még azok is felismerik Ennio Morricone dallamait akik soha nem látták a Volt egyszer egy vadnyugat című filmet. Csütörtök este ezt az alkotást a Budapesten vendégeskedő Claudia Cardinale bevezetőjével nézheti meg a közönség a Szent István Bazilika előtti szabadtéri vetítésen – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Ráduly György, a klasszikus film maratont szervező Magyar Nemzeti Filmarchívum igazgatója.

"A szabadtéri vetítéseknek mindig különleges hangulatuk van. Ez egy nemzetközi trend, hiszen a nagy fesztiválok mind vetítenek szabadtéren is" - tette hozzá.

Ráduly György kiemelte:

mintegy ötszázan mozizhatnak esténként a téren, illetve tartanak vetítéseket az Uránia Filmszínházban és a Toldi moziban.

Összesen hatvan filmet tűztek műsorra, az igazgató a válogatás szempontjairól is beszélt.

"Az első szempont egyértelműen az, hogy azokat a filmeket, amelyeket az adott évben, most idén felújítottunk, restauráltunk a Filmlaborral közösen, ezeket megpróbáljuk bemutatni a lehető legnagyobb számban" - mesélte Ráduly György.

16 restaurált magyar film került az idei válogatásba, köztük Fábri Zoltán, Szabó István vagy Sára Sándor remekei.

De helyt kapott Korda Sándor 100 évvel ezelőtt forgatott Az aranyember című némafilmjének restaurált változata is élőzenei kísérettel.

Animációs filmek is akadnak szép számmal: Jankovics Marcell felújított János vitéze, Richly Zsolt és Jankovics Marcell Háry Jánosa és egy animációs rövidfilmes blokk (benne többek között az Oscar díjas A légy-gyel), és a frissen restaurált Macskafogó.

Budapestre érkezik Jean-Marc Barr, A nagy kékség főszereplője és bemutatkozik a Cannes-i Filmfesztivál filmtörténeti programjának legjava.

A vasárnapig tartó fesztivál részletes programjait itt találják meg.

Filmek felújítása

Jövő év júliusáig százéves filmhíradókat lehet nézegetni a Magyar Nemzeti Filmarchívum oldalán. Az augusztusban indult és folyamatosan frissülő címek alatt az éppen aktuális hét egy-egy válogatását közlik narrációval és kiegészítésekkel.

Eddig 32 magyar nagyjátékfilm újult meg a tavaly indult Nemzeti Digitalizálási és Filmfelújítási Program keretében. Többek között Fábri Zoltán 13 filmje, Radványi Géza klasszikusa a Valahol Európában, Enyedi Ildikó Arany kamera díjas Az én XX. századom című filmje, Szabó István 9 filmje, Sára Sándor 4 filmje, Jankovics Marcell 2 egész estés animációs mozija, valamint

Ternovszky Béla Macskafogója és Koltai Róbert idén 25 éve bemutatott filmje, a Sose halunk meg kapott új digitálisan restaurált kópiát.

A Magyar Nemzeti Filmarchívum igazgatója elmondta: némelyik alkotás rendkívül sok munkát igényelt.

"Fábri Zoltán Körhinta című filmjének eredeti negatívja nagyon rossz állapotban volt, erről a negatívról nagyon sok vetítési kópiát húztak le, ezért borzasztóan elhasználódott, egy képkockahiányos negatív állt rendelkezésünkre.

A mostani digitális restaurálás lehetővé tette azt, hogy a bedigitalizált negatívot és a lehető legjobb minőségű pozitívot digitalizálva kiegészítsük a negatívból hiányzó képkockákat,

tehát a Körhinta ismét teljes hosszban látható" - magyarázta az igazgató.

Ráduly György az InfoRádió Aréna című műsorában hozzátette: folyamatosan bővül a jelenleg mintegy öt-hatszáz ezer filmtekercsből álló gyűjteményük.

A tervek szerint hamarosan elérhetővé teszik a restaurált magyar alkotásokat az interneten, ahol – némi díj fejében – elérhetővé teszik ezeket az alkotásokat.

"Készül a Filmarchívum egy online platformja, ahol megtekinthetőek lesznek a felújított filmalkotások.

Mivel szerzői jogdíj vonzata van minden közzétételnek, ezért ingyenesen nem lehet megoldani az online terjesztést, de egy olyan felhasználói díjcsomagot kell kialakítani - akár egy havi bérletrendszer, ami lehet jelképes is -, amivel a magyar emberek hozzáférhetnek ezeknek a filmekhez - jegyezte meg Ráduly György.

A filmarchívum igazgatója úgy vélte: nagy siker lenne, ha karácsonyra hozzáférhetővé tennék ezt a netes adatbázist.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×