eur:
392.8
usd:
366.09
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
A Nagyterem vagy Haydn-terem az Esterházy Magánalapítvány kezelésben lévő kismartoni Esterházy-kastélyban.
Nyitókép: MTI Fotó: Manek Attila

Rendkívüli kulturális helyszínek a Fertő tónál

Több nyári színház is működik a Fertő tó környékén; ezek főként zenés előadásokat kínálnak a közönségnek. Közülük több igazán rendkívüli helyszín: egy kőfejtő barlangjában vagy a Fertő tóra épült színpadon nézhetnek operettet a látogatók, vagy a komponálás eredeti helyszínén hallgathatják meg Haydn műveit.

Több határ menti nyári játszóhely működik a Fertő tó térségében. Ezek némelyike komoly múltra tekint vissza, és igazán hangulatos miliőt biztosít a zömében szabadtéri előadásokhoz. A fertőrákosi kőfejtőben 80 éve tartották az első operagálát.

A barlangszínház mára áprilistól szeptemberig 40 este kínál operetteket, prózai előadásokat és koncerteket.

A Fertőrákosi kőfejtő témaparkot és tanösvényt is kínál a látogatóinak - mondta Izsó Katalin. A projektmenedzser mesélt a nyolcszáz fős teátrum történetéről is. Kifejtette, hogy

Dohnányi Ernő híres zeneszerző, karmester, zongoraművész és pedagógus látta meg először, hogy a kőfejtő kiválóan alkalmas szabadtéri játékok rendezésére.

Kóh Ferenc bariton 1937-ben fedezte fel magának a kőfejtőt, többször járt itt baráti társasággal, és rájött, hogy itt kiválóan lehetne műsorokat rendezni.

A szabadtéri előadássorozat 1937. június 27-én, egy vasárnapi este kezdődött a Tündérszép éjszaka című előadással, ami mai megfogalmazás szerint egy operashow volt. A rendezvényen 1500 fertőrákosi statiszta lépett fel, ők tapsoltak a falu másik felének, és soproniak is érkeztek autóbusszal" - tette hozzá Izsó Katalin.

A Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház témaparkot és tanösvényt is kínál a látogatóknak.

Haydn itt komponált

Hasonló kőfejtőben épült a szentmargitbányai szabadtéri színpad, ahol jövőre Mozart klasszikusát, A varázsfuvolát játsszák majd júliusban és augusztusban. Az Esterházy Magánalapítvány emellett is számos programot kínál a környéken, például a kismartoni kastélyban – mondta Schneider Erika, az alapítvány magyarországi képviselője.

"A klasszikus zenéé a főszerep egész évben, minden hónapban vannak koncertek. Haydn 40 évig állt alkalmazásban az Esterházy családnál, ez valamilyen formában mindig visszaköszön egy-egy koncerten" - mesélte Schneider Erika.

Borzongató éjszakai várnézés és víziszínpad operett-előadásokkal

Fraknó vára – amellett, hogy kiállításokat is kínál a közönségnek – rendszeresen tart éjszakai családi vezetéseket borzongató legendákkal és a gyerekek számára is izgalmas történetekkel.

Igazán különleges hangulatú a Fertő-tóra épült mörbischi Szabadtéri Színpad, amely operett-előadásokat kínál a közönségnek – német nyelven.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×