eur:
394.06
usd:
369.77
bux:
65661.4
2024. április 23. kedd Béla

Krasznahorkai László két regényéből készülhet opera

Krasznahorkai László két regényével kapcsolatban is úgy érzi Eötvös Péter, hogy érdemes volna operát komponálni belőle. A zeneszerző azt mondja: ez lehet az első magyar nyelvű operája. A Három nővér című első operáját éppen húsz évvel a lyoni ősbemutató után márciusban tűzte műsorára a Buenos Aires-i Teatro Colon, ősszel pedig a frankfurti operában mutatják be.

Eötvös Péter még soha nem írt magyar nyelvű operát.

"Krasznahorkaival személyesen nagyon jó barátságban vagyok. Ez az egész ötlet, hogy egy Krasznahorkai szövegre komponáljak, most már nagyon időszerű lett, mert ezerszer megkérdezték tőlem, hogy magyar nyelven miért nem írok operát" - mondta Eötvös Péter.

Elmondása szerint azért nem, mert számára minden idegen nyelv idegen marad, tehát kívülről tud valaminek a szemlélője lenni. Sokkal könnyebb így, mint belülről szemlélődni - véli. A komponálás nála nagyon nyelvfüggő, de Krasznahorkai László nyelvezetében talált egy olyan nyelvet - a szavak használata, a mondatok fűzése, a pont és vessző nélküli fogalmazás - amit meg lehet csinálni zenében.

"Még nem fogtam hozzá, de már készülök rá. Két különböző téma lesz: az egyik a »Farkasos« téma, a másik pedig az »Ellenállás melankóliája«, ami nagyon érdekel. Lehet hogy pár év múlva lesz ebből valami."

- tette hozzá a zeneszerző.

A berlini Staatsoper felkérésére is készül egy opera Jon Fosse "Trilógia" című hármas prózájából, amelynek a bemutatója 2021-22-ben lehet. Jon Fosse norvég író, egész fantasztikus nyelvezettel és nagyon szép cselekményfűzéssel - idézte fel Eötvös Péter. A három történet nem egy időben íródott, de mégiscsak egy történetet ad ki.

"Ez, mint a többi opera esetében is, megszólal bennem.

Olyanok a főszereplők és a történet magja, amilyeneknek hallom a hangját.

Hallom a hangzását és úgy érzem, hogy ez egy olyan téma, amelyik megtölt egy színpadot, és egy operaházat is megtölt" - mondta Eötvös Péter.

Az Eötvös Péterrel készült teljes egyórás beszélgetést vasárnap este hat órától hallgathatják meg az InfoRádió Aréna című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Gond lehet az európai dohányszabályozással

Gond lehet az európai dohányszabályozással

Az európai felnőtt lakosság 66 százaléka egyetért azzal, hogy az olyan szervezeteknek, mint az EU és a WHO, nagyobb hangsúlyt kellene fektetniük az ártalomcsökkentésre azáltal, hogy a cigarettázókat kevésbé káros termékek használatára ösztönzik - ahelyett, hogy a dohányzás teljes felszámolására törekednének. Ez derült ki a Povaddo független közvélemény-kutató cég felméréséből, amelyet Párizsban mutattak be. Egy másik, a GfK által végzett kutatás szerint Magyarországon az elfogyasztott cigaretták 13,2 százaléka után nem adóztak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×