eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Porgy és Bess az Erkel Színházban: fekete-fehér, igen-nem?

Porgy és Bess az Erkel Színházban: fekete-fehér, igen-nem?

Az Erkel Színházban adják eő George Gershwin egyetlen operáját, a Porgy és Besst. A nagyszabású művet, összesen négy alkalommal adják elő. Az operát 35 éve nem játszották Magyarországon, ennek okairól is beszélt Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

George Gershwin zeneszerzőnek az utolsó éveiben, de még a halála után is szinte mindenhol játszották a Porgy és Bess című operáját. A darabot játszották 1942-ben a náci megszállás alatt álló Dániában, és eljutott Magyarországra is, ahol a '60-es évek végétől egészen 1983-ig játszották az Erkel Színházban, árulta el Ókovács Szilveszter a Magyar Állami Operaház főigazgatója az InfoRádiónak. 

Ókovács elmondta, 1983-tól az európai színpadokon nem igazán játszották az operát. „Ennek az oka, hogy '83-ban az akkor éppen már nagyon idős egyik szerzőtárs, a zeneszerző bátya, Ira Gershwin állítólag a végrendeletében egy olyan kitételt tett, amely szerint 

»all-black castot«, tehát csak fekete művészek szereposztást írnak elő a darab színrevitelekor” 

– árulta el a főigazgató. Ezért ez egyfajta „jégtörés” Ókovács Szilveszter szerint, hogy az Erkel Színház színpadra tudják állítani a darabot, mivel Magyarország azóta, sőt most sem tudna ennek a kitételnek megfelelni. 

Porgy és Bess az Erkel Színházban: fekete-fehér, igen-nem?

„Nekünk van egy szerződésünk a jogtulajdonost képviselő ügynökséggel, amelyiknek a szövegében nem szerepel az »all-black cast« kitétel ” – mondta Ókovács, majd hozzátette, ettől függetlenül az ügynökség részéről a napokban már vitatják ennek a jelentőségét, miszerint „ha nincs is benne, akkor is bele kell érteni.” A főigazgató hozzátette, ez a nézeteltérés nem tántorítja el őket a munkába, de abban egészen biztos, hogy meg kell majd küzdeniük azért, hogy a következő évadokban is játszhassák a saját koncepciójuk alapján – vagyis fehér bőrű művészekkel – a  Porgy és Bess darabot. 

A főigazgató elárulta, hogy azonban elküldtek egy olyan koncepciót is a jogtulajdonosoknak, hogy akár arc és testfestéssel is jeleznék, hogy fekete bőrű karakterekről van szó, de ettől is elzárkóztak. Ezért is meghozták azt a döntést, hogy nem is egy fekete skanzenben játsszák a darabot – mint ahogy korábban az Erkel Színházban már megtörtént – hanem egy univerzálisabb módon, bőrszíntől függetlenül mesélik el a történetet.

„A szerelmet, a kábítószerproblémát és bármit tudunk fehér körülmények között is ábrázolni.

Arról pedig nem beszélve, hogy ennek a remek műnek a zenéjét muszáj a magyar színpadon is megmutatni” – mondta Ókovács Szilveszter, aki szerint a darab befejező jelenete kifejezetten a hazai színpadra kívánkozik, amely az áhítatos hangulatával megérinti majd a nézőket.

A darabot jövő szombaton, január 27-én hazai énekesek előadásában mutatják be az Erkel Színházban George Gershwin egyetlen operáját, a Porgy és Besst.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×