eur:
392.91
usd:
366.3
bux:
66797.48
2024. április 25. csütörtök Márk
Szomorú bohózat egy bonyolult lelki jelenségről a Katonában

Szomorú bohózat egy bonyolult lelki jelenségről a Katonában

Egy végtelenül szomorú bohózatot tűz műsorára szombaton a Katona József Színház. Gogol Háztűznéző című drámájában Jordán Adél és Fekete Ernő alakítja a házasságtól betegesen rettegő párt. Az előadásról a rendező, Ascher Tamás beszélt az InfoRádióban.

170 évvel ezelőtt Gogol egy bonyolult lelki jelenség, a döntésképtelenség feltárására vállalkozott. Az élet minden fordulatától, az elhatározások következményeitől és azok elviselésétől való rettegés szimptómáit sorakoztatja fel a darabban – mondta el Ascher Tamás.

„Bohózati formában, de attól ez még nagyon komolyan és pszichológiailag is tárgyalható betegség vagy torzulás, és hamleti jellegű, nagy esettanulmány.

A rendező jelezte, az író szórakoztatónak szánta a darabot, de végtelenül szomorú a színdarab. Feltűnő éleslátással rajzolta meg a szorongás természetrajzát, amelyet úgy kell színpadra vinni, hogy a néző felismerje a saját félelmeit és „röhögni” is tudjon – tette hozzá Ascher Tamás.

„Részben a zenékkel, részben a vizualitás változásaival próbálom a helyzetek színét és fonákját is megmutatni. Egy mulatságos helyzet az egyik szereplő szemszögéből lehet hideglelős és rémületes is. Ezt meg kell próbálni egyensúlyban tartani. Hogy ez mennyire sikerült, a közönséggel együtt fog kiderülni.”

Minden idegen nyelvű darabot érdemes újrafordítani – mondta Ascher Tamás, hozzátéve, hogy Radnai Annamária, aki a darab dramaturgja is, tette ezt most meg. Hozzátette, bár vannak örökbecsű fordítások, amikor az ember dolgozik egy darabon, mélyebbre tud hatolni, ha végigvizsgálja és közben újraalkotja a szöveget.

„Olyan darabot mindig érdemes elővenni, ami alapvető és örök életű problémákról szól. Meg kell próbálniuk a színészeknek egy szélsőségesebb és stilizáltabb játékmód mellett is igazul, valódi, őszinte tartalmakat feltárva játszani.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×