eur:
392.84
usd:
367.95
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A miniszter megszólal: mi lesz a Snétberger Központtal?

A miniszter megszólal: mi lesz a Snétberger Központtal?

Minden jogi segítséget megad a kormány a Snétberger Zenei Tehetség Központnak. Az emberi erőforrások minisztere az InfoRádiónak azt mondta: néhány héten belül szeretnék tisztázni az ügyet. Múlt héten derült ki, hogy a központ korábbi igazgatója a saját szellemi termékeként szabadalmaztatta a programot, és elbocsátása után most csaknem 150 millió forintos fizetési meghagyást küldött az intézménynek.

Snétberger Ferenc múlt héten a Heti Válasznak beszélt először arról, hogy komoly gondok adódtak a Snétberger Zenei Központban. Később derült ki, hogy az elbocsátott korábbi igazgató a saját szellemi termékeként jegyeztette be a roma fiatalok zenei nevelését segítő programot, így szellemi tulajdon jogosulatlan használatára hivatkozva csaknem 150 millió forintot követelt az intézménytől.

„Nem tudjuk, miként fordulhatott elő, hogy elfogadták a módszerre vonatkozó bejegyzést. Annyi biztos, hogy rosszindulat és haszonszerzés áll az ügy mögött, nem egy valós szakmai kérdésről, vagyis a módszer tulajdonjogvitájáról van szó” - mondta az InfoRádiónak az emberi erőforrások minisztere.

Balog Zoltán hozzátette: egy korábban rendkívül magas fizetésért az iskolának dolgozó személy próbál még egy bőrt lehúzni azokról, akikből eddig élt és akikkel dolgozott.

Különös vetülete az ügynek, hogy az eljárásra későn derült fény, mivel a fizetési felszólításról küldött értesítést a korábbi igazgatónő titkárnője lényegében átvette majd elrejtette. „Bűnös összejátszással nem érkezett meg a levél a központhoz, éppen ezért nem értesülhettek időben a problémáról – ez ügyben is büntetőfeljelentést tettünk, és tisztázni fogjuk a jogi helyzetet” - hangsúlyozta a miniszter.

Jelenleg tehát végrehajtás fenyegeti a központ hangszereit, hangtechnikai felszerelését. „Ez persze a legrosszabb változat, de ha nincs más út, visszavásároljuk a hangszereket” - jegyezte meg Balog Zoltán.

A miniszter azt ígérte: semmiképpen nem hagyják, hogy a központ ellehetetlenüljön. „Számos fejlesztési tervük van, amelyet a kormány is támogat. Tavaly év végén kiemelt összeget juttatunk számukra és fontos lépésnek tartjuk a dán cég felajánlását, amely szerint épül egy kiváló stúdió is a központban, ahol a diákok majd demo felvételeket készíthetnek. Az állam vállalta a stúdió fenntartásának költségeit” - mondta a tárcavezető.

Balog Zoltán megjegyezte: szeretnék, ha hosszú távon kiépülne egy program, amely a tehetséggondozó központban tanuló diákok további pályáját egyengeti.

„Néhány héten belül biztosan lezárjuk ezt az ügyet, majd elindítjuk a büntetőfeljelentéseket” – hangsúlyozta a miniszter. Arról is beszélt az InfoRádiónak, hogy a jogászaik vélekedése szerint a bejegyzett szellemi szabadalom nem ad lehetőséget ilyen típusú követelésekre, de ez a bíróság mérlegelési jogkörébe tartozik, így ebbe nincs beleszólásuk.

A miniszter megszólal: mi lesz a Snétberger Központtal?

„Remélem, hogy miután ez az ügy tisztázódott, a Zenei Tehetség Központ módszerét az alkotók majd megfelelően levédetik, hogy ne lehessen semmilyen módon ellopni” - tette hozzá.

Az InfoRádió kereste az ügyben Snétberger Ferencet is, ő azonban a nyári kurzus végeztével már visszautazott Berlinbe, így nem sikerült elérnünk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 09:37
×
×
×
×