eur:
391.07
usd:
359.34
bux:
72469.85
2024. július 19. péntek Emília
Floralia tavaszköszöntő ünnep lesz jövő hétvégén Gorsiumban

Floralia tavaszköszöntő ünnep lesz jövő hétvégén Gorsiumban

Kétnapos tavaszköszöntő ünnepet rendeznek jövő hétvégén az újjáépült Gorsium Régészeti Parkban: színházi előadás, római kori esküvő, gladiátorjáték, császári bevonulás, ókori témájú játékok és foglalkozások, kézműves vásár, gladiátorok és légiós katonák csatái színesítik az egész napos programokat.

A székesfehérvári önkormányzat közleménye idézi Kulcsár Mihályt, a Szent István Király Múzeum igazgatóját, aki elmondta, hogy a "2000 éves időutazás" tavaly több mint hatezer fős látogatószámot vonzott. Reményét fejezte ki, hogy idén is hasonló sikere lesz a rendezvénynek.

Nádorfi Gabriella régész az újdonságokra hívta fel a figyelmet: elkészült a Lapidarium (kőtár), az ott helyet kapó látványraktár, a napokban fejezik be a freskós házban a második falfestményt, készülőben van egy római udvar, az állandó kiállítás pedig már a markomán háborúkig tartó időszakról mesél. Megjegyezte, hogy a nemrégiben megnyílt időszaki kiállítás, az egyedülálló Pompeji tárlat még jobban megismerteti a látogatókkal az ókori életet.

Matuz János ,a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa, az idei ókori előadás, a Békétlenek rendezője elmondta, hogy a színdarabot hetvenen viszik színpadra, a Vörösmarty Színház művészei a Szabad Színház alkotói és diákszínjátszók közreműködésével. Újdonság, hogy az alvilági komédiához dukáló zenét, amit Ferenczy Nagy Boglárka szerzett, a Fehérvári Ifjúsági Fúvószenekar játssza majd élőben.

A komédia főszerepeit Keller János és Kelemen István, a Vörösmarty Színház színművészei játsszák. A rendezvény idején négyszer is látható darabot Arisztophanész háromezer éves, A békák című darabja nyomán írta Matuz János.

Flora istennő tavaszköszöntő ünnepére, az antik Róma egyik leglátványosabb, legnagyobb pompával megült eseményére kezdetben csak a látogatókat köszöntő virág emlékeztetett az 1962 óta látogatható, a római kori település régészeti emlékeit bemutató 28 hektáros szabadtéri múzeumban, mára azonban igazi ókori fesztivállá fejlődött.

A hagyományoknak megfelelően, Floralia mindkét napján felidézik Septimius Severus császár 202. évi gorsiumi látogatását, a látványos bevonulást és az ünnepélyes áldozatbemutatást gladiátorjáték követi az arénában.

Címlapról ajánljuk
A hőség hatásai: pótolhatatlan veszteségek, brutális anyagi károk

Mezőgazdaság
A hőség hatásai: pótolhatatlan veszteségek, brutális anyagi károk

A 2022-es évhez hasonlóan idén is fennáll a veszélye annak, hogy a forróság akár egy százalékkal csökkentse a hazai GDP-növekedést – mondta az InfoRádióban a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza. Regős Gábor szerint leghamarabb október-november környékén derülhet ki, hogy az agrárium a harmadik negyedév végéig milyen mértékben járul hozzá a GDP alakulásához.

Orbán Viktor: nem úgy megy, hogy megkérjük az orosz vagy az ukrán elnököt, hogy ne bombázzon

A miniszterelnök péntek reggel hosszabb interjút adott a Kossuth rádiónak. Szerinte akár az év végére "többségbe kerülhet" a Patrióták Európáért pártcsalád, az EP jelenleg harmadik legnagyobb frakcióját adó tömörülés. A béke szerinte nem úgy érhető el, hogy az orosz vagy az ukrán elnököt megkérjük, hogy ne bombázzon.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×