eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Magyar részvétellel indul a küzdelem az Arany Medvéért

Kezdődik a héten a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál. Már végleges a versenyprogram, amelyben Enyedi Ildikó új filmje is versenyez az Arany Medvéért. Több magyar alkotás debütál a Berlinálén.

Idén 24 mű szerepel a Berlinale legfontosabb szekciójában. Ebből 22 világpremier, és közülük 18 alkotás versenyez a legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a különböző kategóriákban kiosztott Ezüst Medvékért.

Beválogatták a versenyprogramba Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotását is.

Enyedi Ildikó 18 év elteltével készített ismét nagyjátékfilmet, amely Magyarországon március 2-án kerül a mozikba.

Testről és lélekről története szerint két, a mindennapi életben egymással nehezen boldoguló kolléga egy férfi és egy nő – álmában rendszeresen találkozik. A film női főszereplője a Katona József Színház színésznője, Borbély Alexandra, akinek ez az első filmes főszerepe. A férfi főszereplő pedig igazi felfedezés, Morcsányi Géza színházi dramaturg, a Magvető Kiadó korábbi vezetője.

Egyetlen nap az életért

A Berlinálé Panoráma programjában lesz Török Ferenc 1945 című történelmi filmjének európai premierje. A történet 1945 augusztusának egyetlen napján játszódik, témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon. Szántó T. Gábor novellájának filmes feldolgozása rendkívül erős színészgárdát vonultat fel: többek között Rudolf Péter, Tasnádi Bence, Szabó Kimmel Tamás, Angelusz Iván, Szirtes Ági és Znamenák István alakítják a fontosabb szerepeket. A film operatőre Ragályi Elemér.

Rajzanimáció és absztrakt film

Lovrity Anna Katalin Vulkánsziget című animációs rövidfilmje is meghívást kapott a fesztivál Generation nevű programjába. A Vulkánsziget című kilencperces digitális rajzanimáció egy mágikus szigeten játszódik, egy fiatal nőstény tigris és egy idősebb hím történetét meséli el.

Máté Bori The Headless Appearance című két perces absztrakt filmjét is meghívták a Berlináléhoz kapcsolódó Kritikusok Hete válogatásába. Ez egy kézzel festett absztrakt film, amely régi családi fotók negatívjaiból készült. A különböző anyagokkal kockánként megfestett és digitálisan animált alkotás a múló időnek állít emléket.

A cannes-i és a velencei mellett legjelentősebbnek számító filmfesztivál február 9-én kezdődik és 19-én ér véget.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×