eur:
390.88
usd:
358.74
bux:
72899.65
2024. július 18. csütörtök Frigyes

Maffiózóknál landoltak a lopott Van Gogh-festmények

Két nagy értékű lopott Van Gogh-festményt találtak meg az olasz hatóságok egy maffiaellenes rajtaütésen.

A művész viszonylag korai korszakából származó képeket 2002-ben lopták el az amszterdami Van Gogh Múzeumból több más műalkotással együtt.

A festmények egyike, az 1882-ben készült Zeegezicht bij Scheveningen egy tengeri tájképet ábrázol Scheveningennél, a másikon, a Hervormde Kerk te Nuenen című, 1884-ben készült kis méretű képen Van Gogh szülővárosának, Nuenennek a református temploma látható. A festő, akinek apja a közösség lelkésze volt, szüleinek ajándékozta a festményt.

Az olasz rendőrség pénteki bejelentése szerint a nápolyi maffia, a Camorra egy nemzetközi kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó klánjától foglalták le a képeket. A hatóságok összesen több tízmillió euró értékű vagyontárgyat koboztak el a bűnszövetkezettől.

A 14 éve eltűnt festményeket egy Nápoly környéki raktárban, Castellamare di Stabiában találták meg. A lopással gyanúsított banda több tagját már egy éve letartóztatták, az ellopott műkincsek azonban mindeddig nem kerültek elő.

Az amszterdami múzeum közlése szerint a keretükből kivágott festmények csak kevéssé rongálódtak meg, alapvetően jó állapotban vannak. Egyelőre nem tudni, mikor térnek vissza a Van Gogh Múzeumba.

Az olasz hatóságok később tartanak sajtótájékoztatót a felbecsülhetetlen értékűnek mondott festmények megtalálásának körülményeiről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×