eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Juliette Binoche Miskolcon

Ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét pénteken a 13. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, amelyen 18 játékfilm versenyez. A fesztivál díszvendége, Juliette Binoche francia színész átvette a filmmustra különdíját.

Juliette Binoche Miskolcon

Az Oscar-díjas művésznő köszöntőjében azt mondta: sohasem könnyű egy fesztivál kezdete, ilyenkor mindig mindenki várakozik. Hozzátette: a zsűrinek azt kívánja, "mindig legyen helyén a szívük és az eszük, és hozzanak igazságos döntéseket".

A CineFest idén új programstruktúrával, erősebb versenyválogatással és minden eddiginél változatosabb szekciókkal készült, a seregszemle szeptember 18-ig tart. A versenyprogram új kisjátékfilmes és animációs egységgel, a CineNewWave-vel bővül, de elindul az új éjszakai vetítéssorozat, a Midnight Screenings is. Újdonság továbbá a zenére összpontosító MusicDocs szekció, valamint a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségével (FIPRESCI) együttműködve idén először meghirdetett Talent Campus.

Magyarország nemzetközi filmfesztiválja az Arany Oroszlán-díjas remekmű, a Kék vetítésével kezdődik. A legendás francia sztár, Juliette Binoche megemlékezik a film rendezőjéről, Krzysztof Kieslowskriól, a modern filmművészet egyik legjelentősebb alakjáról, aki éppen húsz éve hunyt el.

A Jameson CineFest CineClassics-blokkjában, amely Szabó István védnökségével 2010 óta mutat be filmtörténeti klasszikusokat és ritkaságokat, Kieslowski utolsó filmjei szerepelnek, a Kék szeptember 9-i vetését 10-én este a Fehér, 11-én a Piros követi. A Kék főszereplőjét, Juliette Binoche-t a hazai közönség a legjobban talán a nyolcszoros Oscar-díjas Az angol betegből ismerheti, de - többek között - óriási sikerrel játszották Magyarországon A lét elviselhetetlen könnyűségét, melyben Daniel Day-Lewis volt a partnere és a Csokoládét is, melyben Johnny Deppel játszott.

Az Oscar-díjas művész olyan nagyágyúkkal forgatott, mint Jean-Luc Godard, a kétszeres Arany Pálma-díjas Michael Haneke és Abbas Kiarostami.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 14:18
×
×
×
×