eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Hamarosan kész a Feszty-körkép leporolása

Befejezéséhez közeledik a Feszty-körkép restaurálása az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, néhány hét múlva újra teljes pompájában látható a monumentális festmény - közölte Somogyi Márton festő-restaurátor.

A szakember elmondta: a munkálatokat elsősorban az tette indokolttá, hogy az évek során - a leggondosabb őrzés mellett is - jelentős mennyiségű por rakódott a 120-szor 15 méteres képre.

A körképnek helyet adó Rotunda felújításakor, 2010-ben az épület beázott, csapadékvíz került a festmény felületére és ezzel por is mosódott a vászonra. A portalanítás mellett kisebb korrekciókra azért is szükség volt, mert az két évtizeddel ezelőtti átfogó restauráláskor felvitt festék is természetes módon öregszik - beszélt a részletekről a művész.

A körkép - ahogy a restaurálás teljes ideje alatt - a következő hetekben is látogatható marad, a munkálatok leglátványosabb részeit pedig nyitvatartási időben végzik el a szakemberek.

A monumentális alkotás története 1891-ben kezdődött. Feszty Árpád egyik párizsi útján megnézte Detaille és Neuville körképét, a Napóleoni csatát. Ezen felbuzdulva ő is hasonló elképzeléssel állt elő: a bibliai özönvíz történetét akarta vászonra vinni. Felesége megrettent a hír hallatán, hiszen ő is festő volt, tudta mekkora költségekkel jár egy ilyen beruházás. Végül apósa, Jókai Mór beszélte rá, hogy fesse meg inkább a honfoglalást.

A magyarok bejövetele 1894 tavaszára készült el, több festőtársa - köztük Mednyánszky László - is segítségére volt a hatalmas munkában. A képet 1894. május 13-án mutatták be először a budapesti millenniumi kiállításon, a vásznat később lebontották és Londonba vitték a világkiállításra. 1909-ben került vissza Budapestre.

Eredeti épületét a Szépművészeti Múzeum építése miatt lebontották, ezért "ideiglenes" faépületben kapott helyet a Városliget mutatványosai között. A második világháborúban a fővárost ért egyik bombatámadásban a körkép épülete és vászna is megsérült. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékpark kialakítása az 1970-ben kezdődött, s akkor határozták el, hogy Feszty körképe a restaurálás befejeztével oda kerül. Megkezdődtek a restaurálási munkálatok, és a Rotunda építése is, ami azonban 1979-ben abbamaradt. A vászon darabjait újra hengerekben raktározták el.

1991-ben egy lengyel csapat, az Ars Antiqua nyerte meg a körkép helyreállítását célzó pályázatot. A hányattatott sorsú Feszty-körképen a Henryk Lipowicz vezette restaurátorok öt év alatt hatalmas munkát végeztek, ugyanis az eredetileg 1700 négyzetméteres festményből csupán 800 négyzetméter maradt meg, a többit korabeli fotók alapján újra kellett festeni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×