eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Teréz anya szentté avatása nem katolikus belügy

Vasárnap szentté avatják Teréz anyát. A szkopjei születésű apáca Kalkutta szegényei között végzett munkájával széles körű elismerését váltott ki. Tevékenységét 1979-ben Nobel-békedíjjal ismerték el.

A vatikáni bíborosi konzisztórium március közepén döntött arról, hogy szeptember 4-én szentté avatják a Vatikánban Teréz anyát.

Máté-Tóth András keresztény teológus, valláskutató akkor a következőket mondta: „Már a halála pillanatában egyértelmű konszenzus volt a katolikus egyházban arról, hogy Teréz anya működése, személyes életpéldája olyan, amely nem csak a szűk régióban, hanem az egész világon példaként mutatható fel. Ezért aztán az előkészületi eljárás sem volt olyan hosszú. Azt hiszem, most sokaknak nagy örömöt jelent, hogy szentté lesz avatva” - fogalmazott.

„A szentté avatás egy szentmisével egybekötött ceremónia, amit Ferenc pápa mutat be az irgalmasság szentéve önkénteseinek jubileuma keretében.

"Azoknál a szentté avatásoknál, ahol az illető szent nagyon nagy tömegek számára jelentett sokat még életében, átlagon felüli jelenlétre kel számítani. Biztosra vehető, hogy a teljes Szent Péter tér és az oda vezető sugárút tele lesz hívekkel, akik szeretnék Rómában átélni ezt a nagyszerű és felemelő pillanatot” - jelezte a valláskutató.

Máté-Tóth András azt mondta, Teréz anya szentté avatása akkor, amikor az egész Földön sokan élnek szegénységben, nem csak egy katolikus belügy, hanem az emberiség ügye is letenni a voksot egy bizonyos magatartásforma mellett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×