INFORÁDIÓ 
2020. július 11. szombat
Lili, Nóra

irodalom

műemlék

történelem

nagy-britannia

oscar wilde

Megnézheti, hol raboskodott Oscar Wilde

InfoRádió / MTI

Egy művészeti projekt keretében nyitja meg a kapuit a nagyközönség előtt az az angliai fegyház, ahol egykor a homoszexualitása miatt elítélt Oscar Wilde is raboskodott.

A readingi fegyházat, amely ma már a különösen fontos műemléképületek (Grade II) közé tartozik, 2013-ban záratta be a brit igazságügyi minisztérium, és az épület sorsa egészen mostanáig bizonytalan volt - írta a BBC News.

A nagyjából eredeti állapotába visszaállított fegyház megnyitását lehetővé tevő művészeti projektben előadók, írók, színészek és egyéb művészek vesznek részt. A közreműködők között van Ralph Fiennes és Patti Smith is. A látogatók a börtön történetével és leghíresebb lakója, Oscar Wilde életével ismerkedhetnek meg.

A homoszexualitása miatt elítélt Oscar Wilde 1895 és 1897 között raboskodott a börtönben. Az ott töltött évekről és a viktoriánus börtönrendszer brutalitásáról A readingi fegyház balladája című írásában számolt be.

Az Artangel nevű londoni művészeti szervezet kezdeményezésében a National Trust alapítvány is részt vesz, amely a látogatók szervezett körbevezetéséért lesz felelős.

Az érdeklődők vasárnaptól október 30-ig kereshetik fel az intézményt.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018