eur:
394.3
usd:
369.74
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Ma kezdődik a debreceni bor- és dzsessznapok

A debreceni Nagyerdőben rendezik meg a hétvégén a bor- és dzsessznapokat, ahol csütörtöktőé 19 borvidék 62 borászata, 39 koncert és 175 magyar muzsikus várja majd az érdeklődőket - mondta el a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján a város kulturális alpolgármestere kedden.

Komolay Szabolcs felidézte, hogy a város két tradicionális rendezvényét tavaly vonták össze, a programokra akkor több mint húszezren látogattak el a nagyerdei Békás-tó partjára.

A dzsessznapokat 45., a borkarnevált 17. alkalommal tartják meg, a programsorozat a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Magyar Fesztiválszövetség szakmai értékelése alapján elnyerte a Gasztroélmények éve ajánlását - fűzte hozzá.

Maloschik Róbert, a rendezvény művészeti tanácsadója szerint még nem volt példa arra Magyarországon, hogy egy fesztiválon 175 magyar dzsesszmuzsikus lépjen közönség elé. Így "magyar dzsessztörténeti eseménynek lesznek szemtanúi a látogatók" - tette hozzá.

A dzsessznapokon három 45 éves muzsikus, Cseke Gábor és Nagy János (zongora), valamint Frankie Látó (hegedű) is fellép. A fesztivál legfiatalabb előadója a 16 éves Pál Gábor, a legidősebb fellépő Gyarmati Zoltán, aki a napokban töltötte be 78. életévét - sorolta az érdekességeket a művészeti vezető.

Maloschik Róbert hozzátette: hagyományosan a dzsessznapok első napján lép fel a Debreceni Jazz Együttes, a vasárnapi zárónapon pedig a Debrecen Dixieland Jazz Band. Megismerheti a debreceni közönség a Németországból erre a rendezvényre hazaérkező Németh János szaxofonos játékát is - jegyezte meg.

Tóth Ernő, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezető-helyettese elmondta: a bornapok keretében négy napon át 19 borvidék, 62 borászatának több mint 500 féle borát kóstolhatják meg a Békás-tó partjára látogatók. Köztük most először a Debrecen egykori szőlőskertjeként emlegetett érmelléki Bihardiószegen termett régi magyar bort, a bakatort.

Heit Lóránd borász elmondta: a négy hektáros családi borászatukban tavaly fordultak termőre az első tőkék, a debreceni bornapokon már kóstolható lesz az aszúsodásra is alkalmas bakator szőlőből készült száraz fehér bor.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×