eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Elégedett az új Néprajzi Múzeum tervével az MMA elnöke

Többek között Balassa Sándor Kossuth-díjas zeneszerzőt, Eősze László Kodály-kutató zenetörténészt, és Jelenits István piarista szerzetest, tanárt is díjazta a Magyar Művészeti Akadémia évi első rendes közgyűlésén.

A Magyar Művészeti Akadémia évente két alkalommal köteles közgyűlést tartani, ebben az évben most rendezték meg az első találkozót. A közgyűlést a köztestület tulajdonában lévő budai klasszicista épület, a Hild villa felújítási munkálatairól készült kisfilm bemutatásával indították. Ebben az épületben kap majd helyet az MMA Művészetelméleti Kutatóintézete.

A közgyűlés elején Balázs János zongoraművész adott minikoncertet, meglepetés gyanánt a közgyűlést levezető elnök, Dubrovay László zeneszerző „Faust az elkárhozott” című balettjének, zeneművének részletét is előadta.

A közgyűlés folytatásaként átadták a Magyar Művészeti Akadémia díjait. Az életműdíjat Pap Gábor művészettörténész, a Nagydíjat Balassa Sándor Kossuth-díjas zeneszerző, az Aranyérmet Jelenits István piarista szerzetes, tanár, a Művészeti Írói Díjat Eősze László Széchenyi-díjas zenetörténész, a Kováts Flórián emlékérmet pedig Matitsné Vigh Marianne vehette át.

Majd Fekete György az elnökség idei évi munkájáról számolt be.

„Az egyik legfontosabb esemény az elmúlt időszakban a Nemzeti Kulturális Alap törvényének a módosítása, ami jogot és lehetőséget adott arra, hogy a Magyar Művészeti Akadémia minden kuratóriumba maga is három tagot jelölhessen. Szerződést kötöttünk a Krakkói Lengyel Művészeti és Tudományos Akadémiával. Tudva levő, hogy ebben az évben magyar év van Lengyelországban” - mondta Fekete György.

„Az akadémia az 56-os forradalom és szabadságharc eseményeinek 60 éves évfordulójához egy 200 millió forint keretösszegű pályázatot hirdetett szakmai programok támogatására. Beérkeztek a pályázatok, ezek elbírálása folyamatban van. Építési engedély alatt áll az Andrássy úti új székházunk. Örömmel mondom, hogy nagyon szigorú költségvetési tárgyaláson vagyunk túl az illetékes minisztériummal. A székház költségvetését száz százalékban elfogadták. Biztosak vagyunk abban, hogy az eltervezett időben az Andrássy úti székházban megtaláljuk a helyünket” - fogalmazott a Magyar Művészeti Akadémia elnöke.

Fekete György örömének adott hangot, hogy a Magyar Művészeti Akadémia tagjainak épületterve valósulhat meg a Városligetben az új Néprajzi Múzeumként.

„Ez lesz a világ legszebb épülete. Nem egy építész jön egy házzal, hogy elhelyezzük egy parkban, hanem a természet, a föld, a fák, a víz, a növény, a fű azt mondja, hogy csináljatok belőlem épületet, befogadlak benneteket. Felülnézetben nincs épület, ugyanakkor az épület nem a föld alatt van. Elképesztő koncepció” - véli a Magyar Művészeti Akadémia elnöke.

A közgyűlés zárásaként Kucsera Tamás Gergelyt, a jelenlegi főtitkárt újraválasztották, aki 2021. november 4-éig töltheti be az MMA főtitkári posztját.

A Magyar Művészeti Akadémia díjazottjai

A Magyar Művészeti Akadémia évi első rendes közgyűlésén átadták az MMA köztestületi díjait: a Magyar Művészeti Akadémia Életműdíjában Pap Gábor Magyar Örökség díjas művészettörténész részesült „gazdag írói, iskolateremtő televíziós munkásságáért, a népművészet és a magyar ősműveltség gyökereinek kutatásáért". Az MMA Nagydíját Balassa Sándor Kossuth-díjas zeneszerző, a Nemzet Művésze, az MMA rendes tagjának ítélte a köztestület „a magyar zenei hagyományokra épülő gazdag zeneszerzői munkásságáért, s a 2015-ben bemutatott Földindulás című munkájáért". A Magyar Művészeti Akadémia Aranyérmét Jelenits István Széchenyi-díjas piarista szerzetes, teológus, író, tanár kapta „meghatározó irodalmi és nevelési tevékenységéért". 

A Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Írói Díjában részesült Eősze László Széchenyi-díjas zenetörténész, az MMA rendes tagja „hét évtizedes zenetörténészi munkásságáért, elsősorban Liszt Ferenc és Kodály Zoltán életművét feltáró kutatásaiért, több mint három évtizedes zeneműkiadói tevékenységéért, a zenetudományban kiemelkedő színvonalú könyveiért és esszéiért". Az MMA Kováts Flórián Emlékérmét Matitsné Vigh Marianne, a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozatának titkára nyerte el „több évtizedes, fáradhatatlan művészetszervezői tevékenységéért, a zeneművészet iránti elkötelezettségéért, a hangversenyrendezésben, a koncertszervezésben végzett színvonalas szervezőmunkájáért, a zenei élet közigazgatásban való lelkes képviseletéért, a zeneművészek irányában tapasztalható figyelmességéért, és a közel 40 éve töretlen, szorgalmas munkájáért".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×