INFORÁDIÓ
2022. augusztus 11. csütörtök
Tiborc, Zsuzsanna

hírek

inforádió

kultúra

magyar művészeti akadémia

mma

fekete györgy

Elégedett az új Néprajzi Múzeum tervével az MMA elnöke

InfoRádió

Többek között Balassa Sándor Kossuth-díjas zeneszerzőt, Eősze László Kodály-kutató zenetörténészt, és Jelenits István piarista szerzetest, tanárt is díjazta a Magyar Művészeti Akadémia évi első rendes közgyűlésén.

A Magyar Művészeti Akadémia évente két alkalommal köteles közgyűlést tartani, ebben az évben most rendezték meg az első találkozót. A közgyűlést a köztestület tulajdonában lévő budai klasszicista épület, a Hild villa felújítási munkálatairól készült kisfilm bemutatásával indították. Ebben az épületben kap majd helyet az MMA Művészetelméleti Kutatóintézete.

A közgyűlés elején Balázs János zongoraművész adott minikoncertet, meglepetés gyanánt a közgyűlést levezető elnök, Dubrovay László zeneszerző „Faust az elkárhozott” című balettjének, zeneművének részletét is előadta.

A közgyűlés folytatásaként átadták a Magyar Művészeti Akadémia díjait. Az életműdíjat Pap Gábor művészettörténész, a Nagydíjat Balassa Sándor Kossuth-díjas zeneszerző, az Aranyérmet Jelenits István piarista szerzetes, tanár, a Művészeti Írói Díjat Eősze László Széchenyi-díjas zenetörténész, a Kováts Flórián emlékérmet pedig Matitsné Vigh Marianne vehette át.

Majd Fekete György az elnökség idei évi munkájáról számolt be.

„Az egyik legfontosabb esemény az elmúlt időszakban a Nemzeti Kulturális Alap törvényének a módosítása, ami jogot és lehetőséget adott arra, hogy a Magyar Művészeti Akadémia minden kuratóriumba maga is három tagot jelölhessen. Szerződést kötöttünk a Krakkói Lengyel Művészeti és Tudományos Akadémiával. Tudva levő, hogy ebben az évben magyar év van Lengyelországban” - mondta Fekete György.

„Az akadémia az 56-os forradalom és szabadságharc eseményeinek 60 éves évfordulójához egy 200 millió forint keretösszegű pályázatot hirdetett szakmai programok támogatására. Beérkeztek a pályázatok, ezek elbírálása folyamatban van. Építési engedély alatt áll az Andrássy úti új székházunk. Örömmel mondom, hogy nagyon szigorú költségvetési tárgyaláson vagyunk túl az illetékes minisztériummal. A székház költségvetését száz százalékban elfogadták. Biztosak vagyunk abban, hogy az eltervezett időben az Andrássy úti székházban megtaláljuk a helyünket” - fogalmazott a Magyar Művészeti Akadémia elnöke.

Fekete György örömének adott hangot, hogy a Magyar Művészeti Akadémia tagjainak épületterve valósulhat meg a Városligetben az új Néprajzi Múzeumként.

„Ez lesz a világ legszebb épülete. Nem egy építész jön egy házzal, hogy elhelyezzük egy parkban, hanem a természet, a föld, a fák, a víz, a növény, a fű azt mondja, hogy csináljatok belőlem épületet, befogadlak benneteket. Felülnézetben nincs épület, ugyanakkor az épület nem a föld alatt van. Elképesztő koncepció” - véli a Magyar Művészeti Akadémia elnöke.

A közgyűlés zárásaként Kucsera Tamás Gergelyt, a jelenlegi főtitkárt újraválasztották, aki 2021. november 4-éig töltheti be az MMA főtitkári posztját.

A Magyar Művészeti Akadémia díjazottjai

A Magyar Művészeti Akadémia évi első rendes közgyűlésén átadták az MMA köztestületi díjait: a Magyar Művészeti Akadémia Életműdíjában Pap Gábor Magyar Örökség díjas művészettörténész részesült „gazdag írói, iskolateremtő televíziós munkásságáért, a népművészet és a magyar ősműveltség gyökereinek kutatásáért". Az MMA Nagydíját Balassa Sándor Kossuth-díjas zeneszerző, a Nemzet Művésze, az MMA rendes tagjának ítélte a köztestület „a magyar zenei hagyományokra épülő gazdag zeneszerzői munkásságáért, s a 2015-ben bemutatott Földindulás című munkájáért". A Magyar Művészeti Akadémia Aranyérmét Jelenits István Széchenyi-díjas piarista szerzetes, teológus, író, tanár kapta „meghatározó irodalmi és nevelési tevékenységéért". 

A Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Írói Díjában részesült Eősze László Széchenyi-díjas zenetörténész, az MMA rendes tagja „hét évtizedes zenetörténészi munkásságáért, elsősorban Liszt Ferenc és Kodály Zoltán életművét feltáró kutatásaiért, több mint három évtizedes zeneműkiadói tevékenységéért, a zenetudományban kiemelkedő színvonalú könyveiért és esszéiért". Az MMA Kováts Flórián Emlékérmét Matitsné Vigh Marianne, a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozatának titkára nyerte el „több évtizedes, fáradhatatlan művészetszervezői tevékenységéért, a zeneművészet iránti elkötelezettségéért, a hangversenyrendezésben, a koncertszervezésben végzett színvonalas szervezőmunkájáért, a zenei élet közigazgatásban való lelkes képviseletéért, a zeneművészek irányában tapasztalható figyelmességéért, és a közel 40 éve töretlen, szorgalmas munkájáért".

Kapcsolódó hang

Elégedett az új Néprajzi Múzeum tervével az MMA elnöke
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018