INFORÁDIÓ
2022. augusztus 15. hétfő
Mária

keres emil

temetés

színművész

Eltemették Keres Emil színművészt

InfoRádió / MTI

A művész kívánságának megfelelően szűk családi körben eltemették Keres Emil Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művészt - tudatta a Radnóti Miklós Színház.

Az életének 91. évében, április 1-jén elhunyt színművészről, a Radnóti Színház nyugalmazott igazgatójáról a színház honlapján azt írják: Keres Emil utolsó szerepe Schnitzler Anatol és a nők című darabjában az öreg, hűséges inas, Franz volt; "a játékában megbújó óvó szeretet, lényeglátó bölcsesség, mely őt magát is jellemezte, nagyon fog nekünk hiányozni".

Keres Emil 1925-ben született Szombathelyen. A Színiakadémia elvégzését követően a Magyar Néphadsereg Színházában kezdte pályáját, majd 1951-1954-ben a Nemzeti Színház tagja volt. 1954-56-ban a szolnoki Szigligeti, 1961-től a Jókai, majd a Thália Színház művésze. 1973-1985 között a Radnóti Színpad igazgatója és színésze, 1985 óta a társulat tagja.

Főbb színpadi szerepei között megtalálható Horatio (Shakespeare: Hamlet), Petruchio (Shakespeare: A makrancos hölgy), Raszkolnyikov (Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés), Josef K. (Kafka: A per), Szűcs úr (Szakonyi: Adáshiba). Játszott többek között a Húsz óra, Az aranykesztyű lovagjai, a Próféta voltál, szívem, a Kojak Budapesten, A hecc és a Konyec - Az utolsó csekk a pohárban című filmben.

Munkásságáért 1951-ben és 1963-ban Jászai Mari-díjjal, 1965-ben Kossuth-díjjal, 1974-ben érdemes, 1985-ben kiváló művész címmel tüntették ki.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018