eur:
395.66
usd:
366.9
bux:
65613.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Balett-tavasz az Operaház és az Erkel színpadán

Vasárnaptól május 7-ig tizenegy különféle tánckoreográfia követi egymást a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház színpadán.

Vasárnap mutatják be a Csipkerózsikát, amelynek koreográfiáját a világhírű Sir Peter Wright készítette az eredeti, Marius Petipa-féle ősváltozat nyomán. Csajkovszkij műve olyan klasszikus balett, amely régóta nem volt repertoáron, a Magyar Nemzeti Balett művészei négy szereposztásban mutatják be - mondta el Solymosi Tamás, az Operaház balettigazgatója a keddi sajtótájékoztatón Budapesten.

A sajtótájékoztatón résztvevő Sir Wright szerint ez a koreográfia a nagy tradíciókkal rendelkező klasszikus együttesek bibliája, amit a legnívósabb helyeken szinte kötelező repertoáron tartani. Mint mondta, a Magyar Nemzeti Balett felfejlődött arra a színvonalra, amelyen a világ nagy klasszikus balettegyüttesei vannak.

A hagyománytisztelő előadás megidézi a balettmese első változatait, a koreográfia azonban már a mai igényekhez alkalmazkodik. A nyolc előadást Dénes István és Szennai Kálmán vezényli.

Ókovács Szilveszter főigazgató elmondta: a klasszikus balett mellett más típusú kortárstánc és annak más típusú zenéje is várja az érdeklődőket tavasszal a Operaház és az Erkel kínálatában. Kiemelte, hogy évek óta törekszenek a vidéki operatársulatok és az országszerte működő táncszínházak meghívására. "Az Opera úgy érzi, hogy felelősséget is ró rá az a szerep, amelyet a maga sajátos helyzetéből adódóan betölt" - fogalmazott a főigazgató.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében két egyfelvonásos koreográfia premier-előadása látható április 21-én az Erkel Színházban. A Space Fantasy című esten Barta Dóra Megbolydult bolygó és Földi Béla Marsbéli krónikák című alkotása kerül színre.

Barta Dóra darabja Godfrey Reggio Kizökkent világ című kultuszfilmje alapján Philip Glass Koyaanisqatsi-zenéjére készült és a mai hírekből áradó, ránk leselkedő apokaliptikus veszélyek - a globális terror, a klímaváltozás, a humanitárius katasztrófák - ihlették. A darabot a Magyar Nemzeti Balett és a Badora Társulat két táncosa adja elő.

A Marsbéli krónikákat a Solaris együttes zenéjére mutatják be a Budapest Táncszínház és a Magyar Nemzeti Balett művészei. Ray Bradbury azonos című novelláskötetében az ember Marsra érkezése és a vörös bolygó gyarmatosításának elképzelt története kel életre.

A három bemutató után ismét megrendezik az Erkel modern táncprogramjait, amelynek két előadásnapján vidéki táncegyüttesek és kortárs táncművészetet képviselő társulatok lépnek színpadra.

Április 29-én a TáncTrend esten a Badora Társulat művészeinek interpretációjában Barta Dóra koreográfiáját tekinthetik meg az érdeklődők Ördöghomok címmel. Kozma Attila Fellini Etüd című alkotása az olasz filmrendezőnek állít emléket a Miskolci Balett előadásában. A műsor második felében a Magyar Nemzeti Balett Kibillent harmóniák című darabja kerül színre Gould Danielle, Starostina Kristina és Kekalo Jurij koreográfiájával.

Másnap a Pas de Quatre balettesten a Győri Balett, a Pécsi Balett, a Szegedi Kortárs Balett és a Magyar Nemzeti Balett előadásai várják a közönséget. A győri művészek Cayetano Soto Uneven, a pécsiek Cameron McMillan Orfeusz pillantása, a szegedi táncosok a Juronics Tamás és társulata alkotta Mimikri, a Magyar Nemzeti Balett a Walking Mad című egyfelvonásossal készül.

A kilenc kortárs darabot felvonultató sorozat után az Operaházban májusban elindul az Anyegin-széria. Elsejétől hat alkalommal láthatja a közönség a Puskin-adaptációt John Cranko koreográfiájában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×